29 Mayıs 2013 Çarşamba

ENGİNAR VE KENGER'İN KÖKENİ

Enginar ve yabani atası kenger yada deve dikenini Kuzey Afrika kökenli olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıktı.Mutfaklarımızda özellikle zeytinyağlısı yapılan enginarın karaciğere çok faydalı olduğu bir glikozit içerdiği tesbit edilmiştir. Günümüzden yaklaşık dokuz bin yıl önce Akdeniz bölgesine inen veyaygınlaşan enginara antik Mısır döneminde çorbası yapıldığı bilinmektedir.Bu muhteşem bitki 16.yüzyılın sonlarında İngiltere Kralı 8. Henry'in sofrasında vazgeçilmezlerinden biri.İspanya'dan Osmanlı İmparatorluğu'na göç eden Seferad Yahudileri arasında çok sevilen enginar, önce Ortaköy'de daha sonra Bayrampaşa'da yetiştirilmiştir.İzmir'in Urla ilçesinde tatlısı  da yapılan enginarın yabani versiyonu olan kengerden,Sivas Divriği'de meşhur kengeraşı yapılmaktadır.Soğan,salça ve bulgur ile yapılan yemek yörede zevkle yenir.Kenger bitkisinin kökünden elde edilen sakız, Orta Anadoluda peynir mayası olarak da kullanılır. Doğu Anadoluda da kengerin ise bir tür kahvesi yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder