16 Mayıs 2013 Perşembe

Karasal İklim Nerelerde görülür özellikleri

Türkiye'de karasal iklim özelliği gösteren bölgeler geniş yer tutar. Batıda göller yöresi iklimi, İç Batı Anadolu iklimi, İç Anadolu (Bozkır) iklimi, Güneydoğu Anadolu iklimi, Erzurum - Kars yayla iklimi, Hakkari dağlık bölge iklimi, iç bölge özelliği taşır ve karasal iklimler içinde yer alırlar.
Bu yerlerin ortak özellikleri yarıkurak olmalarıdır. Türkiye'nin iç bölgeleri olan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde karasal iklim görülür. Karasal iklimin oluşmasında temel etken deniz etkisine kapalı olmalarıdır. Fakat yükselti, yerşekli özellikleri ve enlem gibi faktörlerin etkisiyle karasallık derecesi bölgeden bölgeye, hatta yöreden yöreye değişiklik gösterir. Karasal iklimin şiddeti yıllık sıcaklık farkıyla belirlenir. Bu iklimin hakim olduğu bölgelerde yıllık yağış miktarı az, doğal bitki örtüsü zayıftır. Türkiye'de karasal iklim görülen yerlerde çeşitli derecelerden farklılıklar vardır.

Karasal İklim Doğal Bitki Örtüsü

Karasal iklimin doğal bitki örtüsü Ilkbahar yağışlarına bağlı olarak büyüyen yaz sıcaklarında sararan (Geven, yavşan otu, ısırgan otu v.s) bozkırlardır.

Akarsu boylarında söğüt, kavak gibi ağaç türleri görülür. Ormanlar azdır ancak beşeri etkilerden uzak kalan dağların yüksek kısımlarında orman kalıntılarına rastlanır.

İç Anadolu Bölgesinde yüksek dağlar üzerinde yer yer ormanlık alanlara raslanmaması bu bölgenin daha önce ormanla kaplı olduğunu gösterir. Aynca bu bölgede yaygınlik gösteren bozkırın gerçek, doğal bozkır olmadığını sonradan orman tahribi ile oluşan antropojen bozkırlar olduğunu göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder