16 Mayıs 2013 Perşembe

Klasik Müzik Bestecileri ve Kısa Hayatları



1) antonio vivaldi (1678 - 1741)

italyan besteci vivaldi, küçük yaşlarında keman eğitimi almış ve bir papaz olarak yetişmiştir. gençliğinde bir süre bir yetimhanede keman öğretmenliği yapmış, buradan ayrıldıktan sonra da operaları ile öne çıkmıştır. fakat onu unutulmaz yapan eserleri; başta keman ve çello olmak üzere flüt, obua, fagot, klavsen, mandolin gibi pek çok çalgı için çeşitli düzeylerde yazdığı konçertolarıdır. en ünlü dört keman konçertosu le quattro stagioni adıyla anılır. konçertolardan her biri, bir mevsimin tasviridir. vivaldi bunların yanısıra dini eserler de yazmıştır, bunların en ünlüsü gloria'dır.

2) johann sebastian bach (1685 - 1750)

alman besteci bach, org ve klavsen gibi klavyeli çalgılarda uzmanlaşmış, zamanında besteciliğinden çok org alanındaki başarılarıyla tanınmıştır. org için bir sürü koral, tokkata, fantezi ve füg yazmıştır. bwv 565 numaralı "tokkata ve füg"ü* çok ünlüdür. klavsen için yazdığı invensiyon ve sinfonialar, goldberg varyasyonları ve iki kitaptan oluşan prelüd ve füg dizisi "das wohltemperierte klavier" en tanınmış eserlerindendir. bunların yanı sıra 4 orkestral süiti*, brandenburg konçertoları, çello süitleri tamamlayamadığı füg dizisi die kunst der fuge" ile de tanınır. kantat, oratoryo ve pasyon türlerinde dini eserler de vermiştir. hiç opera yazmamıştır.

3) george frederic handel (1685 - 1759)

alman asıllı besteci handel, italya'da opera eğitimi aldıktan sonra ingiltere'ye yerleşip ingiliz vatandaşı olmuştur. önce italyanca operaları ile ün yapmış olmasına rağmen ingilizce eserlerin rağbet görmeye başlaması ile popülaritesi azalmış, bunun üzerine ingilizce oratoryolar yazmaya başlamıştır. judas maccabeaus ve messiah en çok bilinen oratoryolarıdır. ayrıca "music for royal fireworks", "water music" gibi süitleri, concerto grosso'ları ve oratoryolarının aralarında çalmak için bestelediği org konçertoları da ünlüdür.

4) joseph haydn (1732 - 1809)

avusturyalı besteci haydn, yaşamının büyük kısmını macar esterhazy ailesinin bestecisi olarak geçirmiş, senfoni ve yaylı kuartet türlerini geliştirmiştir. 104'ü numaralandırılmış 106 senfonisi (özellikle son senfonileri), 68'i numaralandırılmış 77 yaylı kuarteti, konçertoları ve oratoryoları (die schöpfung, die jahreszeiten) ünlüdür.

5) wolfgang amadeus mozart (1756 - 1791)

avusturyalı besteci mozart, yaşamının kısalığına rağmen yüzlerce eser vermiş olması ile ünlüdür. en ünlü eserlerini opera (die entführung aus dem serail, le nozze di figaro, don giovanni, die zauberflöte) ve senfoni alanlarında vermiştir. piyano, keman ve korno konçertoları, piyano sonatları ("türk marşı" diye bilinen "
rondo alla turca", 11. piyano sonatının üçüncü bölümüdür) ve requiem'i ünlüdür (requiem aynı zamanda son eseridir ve öğrencisisüssmayer
tarafından tamamlanmıştır).

6) ludwig van beethoven (1770 - 1827)

alman besteci beethoven; klasik dönemde yetişmiş, ilerleyen yaşlarındaysa romantizm akımına öncülük ederek romantik dönemin kapılarını açmıştır. 9 senfonisi (6. senfonisi ilk programlı senfonidir ve 9. senfonisi ilk korolu senfonidir), konçertoları ve 16 yaylı kuarteti ile ünlüdür. aynı zamanda bir piyano virtüözü olan beethoven, piyano müziği ile (32 sonat, bagateller, varyasyon dizileri) ile de ünlüdür. sadece bir tane opera (fidelio) bestelemiş olan beethoven'ın senfonik şiir stilinin öncüleri sayılan bir dizi bağımsız orkestral uvertürü de vardır.

7) frederic chopin (1810 - 1849)

polonyalı besteci chopin, döneminin ünlü piyano virtüözlerindendi. acıklı bir yaşam geçirmiştir ve kederini eserlerine ustalıkla yansıtmıştır. piyano için sonatlar, prelüdler, noktürnler, valsler, mazurkalar, etüdler, polonezler, scherzolar, balladlar ve rondolar yazmıştır. aynı zamanda iki tane piyano konçertosu da vardır.

8) Richard wagner (1813 - 1883)

alman besteci wagner, tüm yaşamını opera sanatına adamıştı. zamanında opera besteciliğinin yanı sıra şefliği, tiyatro direktörlüğü, yazarlığı ve alman milliyetçiliği ile de ünlüydü. operalarının (rienzi, der fliegende hollander, tannhauser, lohengrin, tristan und isolde, die meistersinger von nürnberg*, der ring des nibelungen: "das rheingold, die walküre, siegfried, götterdammerung", parsifal) librettolarını kendi yazan wagner, eserlerindeki leitmotif kullanımı ve değişik orkestrasyon stili ile seçkinleşmiştir.

9) johannes brahms (1833 - 1897)

alman besteci brahms, orkestral müzikte (dört senfoni, iki konser uvertürü, iki serenat, dört konçerto ve özellikle oda müziğinde büyük başarı sağlamıştır. pek çok vokal ve koral parçalar yazmış olmasına rağmen hiç opera bestelememiş, programatik müziğe karşı çıkmıştır. luther incili'nden yaptığı alıntılar üzerine bestelediği ein deutsches requiem, en saygın requiemler arasındadır.

10) Piyotr ilyiç çaykovski (1840 - 1893)

rus besteci çaykovski, döneminin rus besteciler topluluğu rus beşlerinin milliyetçi müzik hareketine ters bir yol izleyerek avrupadaki akımlar doğrultusunda eserler vermiştir. 7 senfonisi (6 tane numaralı senfoni ve programlı manfred senfonis), 3 bale müziği 3 konçerto 4 orkestral süiti, romeo ve jüliet fantezi uvertürü, slav marşı, italyan kapriçyosu, 1812 uvertürü ünlü orkestral eserleridir. ayrıca les saisons adlı piyano parçaları dizisi de ünlüdür.

2 yorum: