16 Ekim 2013 Çarşamba

BERGAMOT NEDİR YARARLARI NELERDİR


Bergamot otu ( citrus bergamia ) : Sedefotugiller familyasından bir çeşit narenciye türüdür. Meyvesinin kabuklarından güzel kokulu bir esans yapılır. Dalları seyrek ve kısa dikenlidir. Meyvesi armut şeklinde, sarımtırak yeşil veya altın sarısı rengindedir. 8-10 dilimi vardır. Bergamot meyvesin çıkarılan esans yeşilimtırak veya sarımtırak yeşil renktedir. Acı ama hoş kokuludur.
bergamot bitkisi Turunçgillerden, daima yeşil kalan bir ağaç olan Bergamot meyvesinin kabuklarından hoş kokulu Bergamot Esansı elde edilir. Bu esans özellikle Bergamot Aromalı Çay ve ilaç yapımında kullanılır.
bergamotun faydaları : Bergamot Esansı çay ve ilaçlara hoş bir koku verir. Bergamot yağı depresyona karşı olukça etkilidir. Rahatlatıcı etkisi ile uyku bozukluklarına iyi gelir. Mikrop öldürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
bergamot nasıl kullanılır : Genellikle Kozmetikte, ilaçlarda ve çaylarda koku ve farklı lezzet vermek amacıyla kullanılır. Ayrıca, bergamottan elde edilen bergamot yağı tedavi amacıyla da kullanılır. Kabuklarından da bergamot reçeli yapılır. Koku vermesi için bazı ilaçlara ve çaya karıştırılır.
bergamot yağının faydaları : Bergamot yağı canlandırıcı Limon kokuludur. Canlandırıcı ve dengeleyici etkisi çoktur. Rahatlatır ve rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Kolonyala üretiminde çok kullanılmaktadır. Bir damla bergamot yağını biraz Alkol ile karıştırıp çok hafif bir kolonya elde etmek mümkündür. Egzama tedavisinde de kullanılır.
Bergamot yağının Özellikleri : Kuvvetli antiseptik, diüretik, antitoksik, deodorant ve insektisit bir yağdır.
bergamot yağı neye iyi gelir
masaj-kompres : Sinek ısırıklarında, yağlı ciltlerde ve sivilcelerde ayrıca boğaz ağrısında kullanılabilir.
Banyo suyuna veya Buhar yolu ile : Ferahlatıcı etkisi sayesinde anksiyetede ve Depresyonda, vajinal kaşıntı, sistit ve ürit şikayetlerin önerilmektedir.
bergamot yağı nasıl kullanılır : Dahilen; bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak, günde 2 defa kullanılır.
bergamot zararları ve yan etkileri : Bergamot foto toksik olduğu için kullanım sonucu güneşe çıkmayınız, ayrıca yoğunlaştırılmış formunu cildinize sürmeyin yanıklara neden olabilir. Yumuşatıcı yağlarla birlikte kullanılmalıdır.
bergamut aroması faydaları : Stres ve yorgunluk gidericidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Egzema tedavisinde de kullanılır. İştah artırıcı etkisi vardır. Safra söktürücüdür. Çayda lezzet ve koku verici olarak kullanılabilir.
bergamut aroması nasıl kullanılır : Dahilen bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak günde 2 defa kullanılır. Haricen cilde masaj yapılarak stres ve yorgunluğu giderici olarak kullanılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder