16 Ekim 2013 Çarşamba

YASEMİN ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Yasemin Çiçeği


Yasemin Çiçeği’nin anavatanı Hindistan, Çin, İran, Seylan, Kaşmir’dir. Çiçeklenme zamanı Haziran – Eylül arası çiçek açar. Yıl boyunca çok aydınlık, havadar ve serin yer ister. Kışın 10 derecenin üstüne çıkmamalıdır.
Yaseminler tıpkı lalesümbül ve gül gibi şiirlere konu olmuş zarif ve hoş kokulu bir çiçektir. Bir çok ülkede değerli süs bitkileri arasında yer alanYaseminlerin doğada kendiliğinden yetişen 300 kadar türü vardır. Zeytingiller familyasının jasminumcinsini oluşturan bu türler sürüngen, tırmanıcı yada dik çalı yapısındadır.
Yasemin sözcüğü batı dillerinde olduğu gibi bizim dilimize de Farsça Yasemen sözcüğünden girmiştir. Dünyanın tropik ve astropik bölgelerinde yaygın olarak yetişen Yaseminler genellikle beyaz yada sarı, bazıları ise kırmızı çiçekler açan her dem yeşil yada kışın yapraklarını döken bitkilerdir. Bunların içinde en iyi tanınan tür adi Yasemin bazı yörelerde kışın yapraklarını tümüyle dökerken bazen yarı yapraklı kalır. Yaz başından güz sonuna kadar çiçek açan bu türün minik, koyu yeşil yaprakları, hoş kokulu beyaz çiçekleri vardır. Bu zarif ve alımlı çiçekler beş taçyapraktan oluşur.
Kış Yasemini denilen tür ise yapraklarını dökmesine karşın kış boyunca çıplak dallarında hiç eksik olmayan yıldız biçimli altın sarısı çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir. Yaseminlerin bazı türleri iklimin uygun olmadığı yörelerde ancak serada yetiştirilebilir. Oysa çoğu kış mevsimini kolaylıkla açıkta geçirebilir. Yaseminler dal parçalarından çelikleme yöntemiyle çoğalır. Jasminum officinale gibi bazı türler çevrelerindeki desteklere kendi başlarına kolaylıkla tırmanabildikleri halde, yere yatık olarak gelişmemesi için özel desteklere bağlanması yada sardırılması gereken Yasemin türleri de vardır. Kokulu Yasemin çiçeklerinden parfüm yapımında kullanılan, ayrıca sabun ve öbür tuvalet malzemelerine katılan hoş kokulu uçucu elde edilir. Bu yağa Yasemin esansı denir. Ful adıyla da bilinen arap Yasemininin çiçeklerinden ise Yasemin çayı denen hoş kokulu bir çay hazırlanır.
Yazın bol su ister bu dönemde iki hafta arayla sulama suyuna besin karıştırılması iyi sonuç verir. Kışın suyu azaltılmalı toprağı hafif nemli tutulmalıdır. Gerekli görüldüğünde saksıları ilkbaharda çok amaçlısaksı toprağı kullanılarak değiştirilmelidir.Uç dallarından kesilerek ilkbaharda sıcak yastıklarda ve nemli ortamda köklendirilerek üretilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder