8 Eylül 2013 Pazar

KONSERVE EVDE NASIL YAPILIR

Konserve hazırlanırken kullanacağınız sebzeleri en tazelerinden ve en kaliteli olanlarından seçin.Lekeli, ezik sebzelerle yapılan konserveden iyi sonuç alamazsınız. Sterilize edilmeden önce, kullanacağınız sebzelerin soyulmuş, ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde, birkaç dakika kaynar suda bırakılmış olması gerekir. Diri
kalmalarını sağlamak için de kaynar sudan çıkarınca soğuk suyla iyice durulayın. Yüksek dirençli bir kapın içine su ve tuz koyunuz, kabın içine koyacağınız cam kavanozların birbirlerine değmemesi için aralarına bez koyun zira yüksek ısıda kavanozlar birbirine çarparsa kırılma olasılığı vardır. Kavanozlar , ağızlarına kadar dolu ve çok iyi kapatılmış olmalıdır. Kaynama suyunun ısısı 105 dereceye yükseldikten sonra, sterilizasyonu sebzelerde bir saat yeterlidir. İşlem tamamlanıp, kavanozlar da el dayanacak kadar ılıyınca, çıkarıp serin fakat soğuk olmayan bir yerde bezler yada gazeteler üzerinde soğumaya bırakın.Kavanozları kesinlikle soğuk bir yüzeye koymayınız. konservelerinizi serin ve ışıktan uzak bir yerde saklayabilirsiniz
Kekikli domates konservesi : Çok olgunlaşmamış domatesleri seçin. İyice yıkadıktan sonra, 5-8 dakika süreyle, çok kaynak tuzlu su içine bırakın. Sonra soğuk suya daldırın. Ortasını oyup çıkardıktan sonra, ikiye bölün. Yarım domatesleri kavanoza yerleştirip, kekiğini ve kaya tuzunu katın. Ağzını sıkıca kapatıp, 100 derecede 15-20 dakika süreyle sterilize edin.
Biber ve Domates konservesi: Kırmızı biberi, sap ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra, parçalara ayırın. Beş çorba kaşığı zeytinyağı içinde kavurun. On dakika sonra içine, dörde bölünmüş, çok olgun bir kilo domates katın. Tuzunu, biberini katın, on dakika pişirip, kavanozun içine yerleştirin. 20 dakika süreyle sterilize edin. Böylece, yumurta, pilav ve makarnalarda kullanabileceğiniz çok lezzetli ve ekonomik bir salça elde edebilirsiniz.
Mantar konservesi : Ağzı çok sıkı kapatılmış bir tencerede, yarım kilo mantarı haşlayın. Ayrı bir kapta, bir
çorba kaşığı domates salçası, yarım su bardağı zeytinyağı, bir limon suyu, birkaç kişniş tohumu, tuz ve biberle
bir karışım hazırlayınız. Kavanoza yerleştireceğiniz mantarları, bu karışımla örtün, bir buçuk saat süreyle sterilize edin.
Yeşil Fasulye konservesi: Fasulyeleri ayıkladıktan sonra, iyice yıkayın. Kaynar suda 2 dakika haşlayın,
sonra soğuk suya daldırın. Sularını süzün, su ve hava geçirmeyecek biçimde kavanoza yerleştirin. 100 derecede iki saat sterilize edin.
Uskumru konservesi: Uskumru, bulamazsanız kolyos balıklarının, önce baş ve kuyruklarını kesin. Sonra iyice yıkayın. Eşit miktarda su ve sek beyaz şarabın içine yuvarlak dilimler halinde kesilmiş bir havuç, bir adet karanfil, iki dilim defne yaprağı, bir bütün kırmızı biber, tuz ve karabiber katın. Uskumruları 10 dakika haşladıktan sonra, kavanoza yerleştirin. Üstlerine de, bu karışımı dökün. İki saat sterilize edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder