29 Haziran 2013 Cumartesi

BUĞDAY NEDİR ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR.

Buğday, Değerli bir besin kaynağı olarak, en azından 9000 yıldır yetiştirilmektedir. Eski Mısır mezarlarında buğday tanelerinin kalıntılarına rastlanmıştır. Ayrıca, eski Roma'da ve eski Yunanistan'da da buğdayın başlıca tahıl olduğu bilinmektedir. Buğday tarımının kökeni, "Önasya" da denen Anadolu, İsrail, Irak ve İran topraklarını kapsayan bölgededir. Bir zamanlar zengin tarım alanı olan bu bölgenin büyük bir bölümü, günümüzde çöl haline gelmiştir. Buğday yeryüzünde hemen her yörede yetiştirilmektedir. Kırmızı buğday ve iki sıralı buğday gibi küçük taneli, ilk ve ilkel buğday türlerinin kötü havalarda kolayca kırılabilen ince uzun sapları vardır. Küçük taneli tohum verimin önemli biçimde düşük olmasına yol açmaktaydı. Günümüzde yoğun ıslah çalışmaları sonucunda, daha yüksek kaliteli, kuraklığa ve hastalığa karşı dirençli türler elde edilmektedir.Yabani Kırmızı Buğday: Bu yabani ot,büyük olasılıkla ekimi yapılan buğdayın atalarından biriydi.Bitkinin ince uzun sapları, küçük kömeci ve tohumları vardı. KIRMIZI BUĞDAY : Bu ilk buğday türü, hayvan beslemek için , ülkemizde bazı yörelerde hala yetiştirilmektedir. Taneleri çok küçüktür;hasadı güçtür. İKİ SIRALI BUĞDAY (Nisastaslık):  İki sıralı buğday, eski Yunanlılar ve eski Romalılar dönemlerinde başlıca tahıl kaynağı idi. Bu bitki de günümüzde ekimi yapılan buğdayın atalarından biridir.ve ülkemizde "nisastalık buğday" adıyla tanınmaktadır. KAPLICA BUĞDAY: Buğday üretiminde bir başka gelişme de, iki sıralı buğday ile buğday tarlalarında biten yabani keçiotunun  çaprazlanması ya da melezlenmesi sonucu, "kaplıca buğday" denilen melez türün elde edilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucu olarak da, Kuzeydoğu Avrupa'da yer yer melez buğday ekilebilmektedir. SERT BUĞDAY (Durum Buğdayı) : İki sıralı buğday türüne çok yakın, iri taneli başka bir buğday türü olan sert buğdaya," makarnalık buğday" da denir. Makarna ve bisküvi yapımında kullanılmakta, yaygın biçimde yetiştirilmektedir. İyi islah edilmiş bu buğday türünün az glüten içermesi önemsenmemektedir.Yoğun ıslah çalışmaları, günümüzde iri taneli sert buğday üretimine olanak sağlamıştır.EKMEKLİK BUĞDAY: İki sıralı buğday ile yabani keçiotunun melezi olan ekmeklik buğday, günümüzde en yaygın ekilen buğday türüdür. İri tanelidir; yüksek oranda glüten içerdiği için, bu buğdayın unuyla yapılan ekmek pişkin ve renkli olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder