31 Ağustos 2013 Cumartesi

AHMET MİDHAT EFENDİ KİMDİR ? HAYATI

Ahmet Midhat Efendi (1844-1913) Türk gazeteci ve romancısıdır. İstanbul'da doğmuştur. Rumelili fakir bir ailedendir. İlkokulu Vidin ve Rusçuk'ta tamamlamış, 1863 te Nis rüştiyesini bitirmiştir. Midhat Paşa'nın Tuna valiliği sırasında vilayet mektupçu kalemine katip olarak girmiş; bir taraftan Fransızca öğrenirken bir taraftan Tuna gazetesinde yazı hayatına atılmıştır. Midhat Paşa tarafından korunmuş, Midhat Paşa'nın vali olması üzerine 1868 de Bağdat'a gitmiştir. Bağdat'ta vilayet gazetesi olan Zevra gazetesini kurmuş, sanat okulunda okutulmak üzere ders kitapları yazmıştır. 1874 de İstanbul'a gelerek bazı gazetelerde yazmaya başlamış ve küçük bir matbaa kurarak kısa ömürlü bir takım gazeteler yayınlamış, Dağarcık ve Kırkambar adlı dergileri çıkarmıştır. 1873 de Rodos'a sürülmüş ve Abdülaziz'in tahttan indirilmesi üzerine 1876 da İstanbul'a dönmüştür. Takvim-i Amire Müdürlüğünde bulunmuş, 1878 de Türk gazetecilik tarihinin en önemli gazetelerinden olan Tercuman-ı Hakikat'ı kurmuştur. 1885 de Karantina başkatipliğine, 1895 de Meclis-i  Umur-i Sıhhiye ikinci başkanlığına getirilmiştir. 1908 de Meşrutiyet ilanı üzerine emekliye ayrılmıştır.
Devrinin en kültürlü yazarlarından biri olan Ahmet Midhat Efendi, hemen bütün edebi türlerde eserler yayınlamıştır. Eserlerini sade dille ve herkesin anlayabileceği bir anlatım ile yazmaya dikkat etmiştir. Roman, hikaye, tiyatro, hatıra, tarih, seyahatname, makale türlerinde seksen kadar eseri vardır. Başlıca eserleri ise:
Hasan Mellah, Hüseyin Fellah, Henüz 17 Yaşında, Felatun Bey ile Rakım Efendi, Paris'te bir Türk, Yer Yüzünde Bir Melek, Avrupa'da bir Cevelân dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder