14 Ağustos 2013 Çarşamba

AVOKADO MEYVESİ TÜRLERİ VE AĞAÇ ÖZELLİĞİ NEDİR?

 Anayurdu Orta ve Güney Amerika'nın tropik bölgeleri olan tereyağağacının ya da avokado ağacının (Persea americana) meyvesidir. Defnegiller familyasından olan bu ağacın Meksika, Guatemala ve Batı Hint Adaları'nda yetişen başlıca üç çeşidi biçim ve renkte meyveler verir. Amerika'nın tropik bölgelerindeki düzlüklerde yaşayan Yerliler'in gözde yiyeceği olan avokado 16. yüzyılda İspanyollar aracılığıyla Avrupa'ya götürülmüştür. Meyvenin Aztek dilindeki adı olan ahuacatl sözcüğü de İspanyolca'ya aguacate olarak geçmiş ve zamanla bozularak hemen hemen bütün dillere avokado olarak yerleşmiştir. Avokadoların büyüklüğü, biçimi ve rengi ağacın çeşidine göre değişir. Meksika'da yetişen avokadolar ancak bir yumurta büyüklüğündedir, oysa bazı çeşitlerde meyvenin ağırlığı 2 kilogramı bulur. Bazı çeşitlerin meyvesi yuvarlak, bazılarınınki ise armut ya da yumurta biçimindedir. Rengi de yeşil, açık ya da koyu kahverengi ve morumsu siyah arasında değişir. Bazı avokado'lara " timsah armudu" denir, çünkü meyvenin kabuğu kalın ve pürtüklüdür; buna karşılık bazı çeşitlerin kabuğu elma kadar ince ve pürüzsüzdür. Kabuğun altındaki yenen bölüm yeşilimsi sarı renkli, yumuşak, etli, çok yağlı ve besleyicidir; tadı da fıstığı andırır. Meyvenin ortasında büyük bir çekirdek (tohum ) vardır. Avokado bazı ülkelerde daha çok salatalara katılarak yenir, ayrıca çorbalarda ve soslarda tatlandırıcı olarak kullanılır. Avokada ağacının boyu bazen 18-20 metreye ulaşır; iyi bir gölgelik oluşturan sık yaprakları her mevsim yeşil kalır. Bir mevsimde tek bir ağaçtan 3.000 kadar meyve alınır. Ilıman iklim koşullarına gereksinim duyan avokado ağaçları en çok ABD'nin Florida, California ve Hawaii eyaletlerinde yetiştirilir. İkinci büyük üretim merkezi Akdeniz çevresi, bu bölgenin en önemli üreticisi de İsraildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder