3 Ağustos 2013 Cumartesi

HIRİSTİYANLIKTAKİ İBADET VE AYİNLER NELERDİR ?

1- Günlük İbadetler : Önceleri yedi vakitte yapılırken, sonraları sabah ve akşam olmak üzere ikiye inmiştir. Papaz nezaretinde yapılan bu ibadetlerin saatleri şartlara göre ayarlanır. Bu ibadet Kutsal kitaptan parçalar okumaktan, ilahiler söylemekten ibarettir.
2- Haftalık İbadet : Pazar günleri sabah ve akşam olmak üzere yapılan bu ibadetler, Hıristiyanlar için büyük önem taşır. Hz.İsa'nın diriliş günü pazardır. ekmek-şarap ayinine katılmaksa Hz. İsa'nın manevi vücuduna iştirak etmektir.
3- Yıllık ibadetler : Yıllık ibadetlerden bir kaçını şöyle sıralayabiliriz.
NOEL : Hz. İsa'nın doğumunun anısına yapılan bir bayramdır. 4. yüzyılda kutlanmaya başlanmıştır. Batıda 25 Aralık, Doğu ve Ermeni Kilisesince 6 Ocak'ta kutlanır. Aslında doğum yılı ve günü kesin olarak bilinmeyen Hz. İsa'nın doğum günü olarak, İran güneş tanrısının doğum günü kabul edilmiş, ilk Noel 336 Roma'da kutlanmıştır.
EPİFANİ BAYRAMI : Noelin devamı olarak kutlanan bir bayramdır. Doğuda ve Batıda 6 Ocak'ta kutlanır. Hz. İsa'nın doğumu, sünneti, vaftizi ve Tanrılığı anısına yapılır.
PASKALYA : Hıristiyanların en büyük bayramlarından birisi ise Paskalyadır. İnsanı ebedi ölümden kurtaracağına inanılan Hz. İsa'nın yeniden dirilişi mukaddse sayılmış, ilk hıristiyanlar tarafından her pazar günü kutlanmıştır. Ortodokslar paskalyayı, Katoliklerden farklı tarihte kutlarlar.
HAÇ YORTUSU : Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden sonra haç Hıristiyanların sembolü olmuştur. Hıristiyanlar haç çıkartmakla hem Hz. İsa'nın çektiği acıları ve ölümünü hatırlarlar hem bu işaretin kendilerine yardımcı olduğuna, kötülüklerden koruyacağına inanırlar.
MERYEM ANA GÜNÜ : 1477 Roma'da başlatılan bu anma günü Hz. Meryem'in anısına yapılır.
1- VAFTİZ : Dine girmek için şarttır. Vaftiz yaşı kiliselere göre değişir. Vaftizsiz ölenin cehenneme gideceğine inanılır.
2- EKMEK-ŞARAP AYİNİ (EVHARİSTİYA): Hz. İsa'nın havarileriyle yediği son yemeğin anısına yapılır. Hıristiyanlarca bir çeşit kurban olarak kabul edilen bu ayin, önceleri senede bir yapılırken günümüzde her hafta yapılmaktadır.
3- YAĞLANMA (KONFİRMASYON) AYİNİ : Vaftizden sonra yapılan vücudun belirli yerlerini yağlama ayinidir.
4- GÜNAH ÇIKARMA : Hıristiyanlıkta papazlar Kilise adına günahları bağışlama yetkisini kullanabilirler. Birey ne kadar günahkar olursa olsun papazın takdir ettiği keffareti yerine getirmekle bu günahlarından kurtulur.
5- SON YAĞLAMA : Hasta ve ölmek üzere olanlara, sağlıklarına kavuşmaları, rahat ölmeleri, günahlardan kurtulmaları için takdis edilen yağla yağlama ayinidir.
6- RAHİP TAKDİSİ : Piskopos, papaz, Diyakosların tayini sırasında yapılan ayindir. Bu takdis ayini piskoposlar tarafından yapılır.
7- NİKAH AYİNİ : Nikah ayini evlenen çiftin mukaddes bir bağla kilise tarafından birbirlerine bağlanması, yapılan nikah aktinin Kilise tarafından takdis edilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder