21 Ağustos 2013 Çarşamba

BUMERANG NEDİR NASIL FIRLATILIR ?

  Bumerang, tarihin en eski ve en ilginç silahlarından biridir. Bumerang tahtadan yapılmış, kıvrık bir fırlatma sopasıdır. Havaya fırlatıldığında, geniş bir çember çizer ve atıcıya geri döner. Avustralya Yerlileri ve Arizona'daki Hopiler'den başka Kuzeydoğu Afrika ve Güney Hindistan'da da özellikle avlanma amacıyla kullanılır. Bumerangların iki türü vardır: Atıcıya geri dönen ve dönmeyen. Geri dönmeyen bumeranglar geri dönenlerden daha uzun, daha ağır ve daha düzdür. Av sırasında hayvanları, savaşta da düşmanı ağır biçimde yaralayabilir, hatta öldürebilir. Geri dönen bumeranglar oyun amacıyla kullanılır. Geri dönmeli bumerang 30-75 cm uzunluğunda sert ve hafif bir tahtadan yapılmıştır. Kenarlarının açısı 90 derece- 120 derece arasında değişir. Bir yüzü yassı, öbür yüzü şişkincedir. Bu özelliklerinden dolayı, fırlatıldığında kendine özgü bir çevrim hareketiyle havada uçar ve atıcısına geri gelir. Avustralyalı yerlilerin fırlattığı bumerang, önce düz bir doğrultuda yaklaşık 30 metre çapında bir çember çizer ve atıcısına geri döner. Yere çarparak fırlatılırsa büyük bir hızla yukarı sıçrar, havada geniş bir çember çizerek geri döner.
Bumerang düz arka yüzü dışa dönük olarak, sağ elle bir ucundan tutulur, öbür ucu yukarıya dönük biçimde, yere dikey durmalıdır. Yüz rüzgara dönük olmalı ve bumerang hafifçe sağa yatırılmalıdır. 25 metre uzaklıkta ve yerden yaklaşık 5 metre yüksekte bulunan bir noktaya nişan alınır. Fırlatılırken, sert bir bilek hareketiyle
bumeranga hız kazandırmak gerekir. Bumerang, zararsız görünümüne karşın dikkatsiz kullanılırsa, birine çarparak ağır biçimde yaralayabilir. Bu nedenle bumerangı çevrede kimsenin bulunmadığı, açık bir arazide denemekte yarar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder