26 Ağustos 2013 Pazartesi

BOKS KURALLARI NELERDİR ? TARİHÇESİ

 Yumrukla oynanan ve belli kurallara göre uygulanan bir spordur. Silahsız bir didişme sporu olması bakımından tarih öncesi insan topluluklarından beri geniş şekilde uygulanan boks, eski Yunanlılar'da spor haline gelmiş, hatta ilk olimpiyatlarda bile önemli bir yer bulmuştur. Boksun spor olarak yayılması, XVIII. yüzyıldan itibarendir. 1743 yılından sonra yarışma kuralları uygulanmaya başlanmış ve XIX. yüzyılda boksun Amerika'ya yayılmasıyla bugünkü anlamda modern boks kurulmuş ve gelişmiştir. Boks yarışmalarına katılan ve bu işi kendine meslek edinenlere "boksör" denir. Boksu meslek edinmeyenler "amatör boksör" kendine meslek edinenlere "profesyonel boksör" denir. Boksörler, Uluslararası kurallara ve ağırlıklarına göre : Sinek (48-51 kilo) Horoz (51-54 kilo), Tüy (54-57 kilo), Hafif (57-60 kilo), Yarı Walter (60-63 kilo), Walter (63-70 kilo), Yarı ağır  (75-81 kilo), Ağır (81 kilo ve yukarı) olmak üzere on sınıfa ayrılır. Boksun yarışmaları, "ring" denilen zemini düz ve düşmelerde yaralanmaları önleyecek şekilde elastiki maddelerle beslenmiş bir alanda yapılır. Boksörler kısa şort, topuksuz ve çivisiz
ayakkabı, kolsuz üst forması giyerler; ellerine, ağırlıklarına göre, 114 gramdan 227 grama kadar değişen deriden yapılmış boks eldivenleri giyerler; dişlerine, bu amaç için yapılmış diş koruyucusu ve karın altı bölgelerini korumak için "kask" takarlar; tesbit edilmiş kurallara göre birbirlerine karşı vuruşlara geçerler.
Yarışmalarda "raund" denilen 3 er dakikalık mola verilerek boksörlerin dinlenmesi sağlanır. Yarışmalar bir orta ve üç yan hakemi ile yönetilir. Yarışma ya sayı, ya da boksörlerden birinin yere düşmesi ve 10 sayılıncaya kadar süren bir zaman içinde ayağa kalkmaması sonucu "nakavt" la biter. Özellikle batı ülkelerinde çok yaygın bir spor olan boks'un  tarihinde Joe Louis, Carnera, Max Schmelling, Ray Sugar, Robinson, Floyd Patterson, Msx Bear, Marciano, M.Ali Clay gibi çok sayıda ün kazanmış boksörler vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder