25 Ağustos 2013 Pazar

BİRA NEDİR NASIL YAPILIR ? TARİHÇESİ

Arpa ve şerbetçiotu ile hazırlanan hafif alkollü (% 2-6) bir içkidir. Bugün çoğunlukla arpadan hazırlanmakta olan ve en fazla tüketilen içkilerden biri olan bira, eski zamanlardan beri bilinmektedir. Orta Asyadan Dünyaya yayılmıştır. Orta Asya'da bulunan Türkler, bugün biranın anası sayılan ve darıdan hazırladıkları <<Boza>>yı  kullanmışlardır. Bu içki, İran ve Mezopotamya yolu ile Mısır'a yayılmıştır. Mısır'da bozanın yapımında esaslı değişiklik olmuş ve bugün kullanılan bira tekniğine yakın bir teknikte yapılan bira meydana getirilmiştir. Mısır'da tekniği çok gelişmiş olan bira, buradan Yunanistan'a, Roma'ya geçmiş ve XIV. XV. yüzyıllarda yeni bir gelişmeye uğradıktan sonra bugünkü şeklini almıştır. Bira yapılacak arpa ayrı bir tiptir. Bu
arpaların nişastası çok, azotlu maddelerinin az olması gerekmektedir. Bugünkü bira yapımı dört safhada tamamlanmaktadır: 1- Malt'ın hazırlanması: Arpada bulunan ve bira yapımında önemli rolleri olan enzimleri geliştirmek, bira tanelerini kolayca şeker alabilir bir duruma getirmek için yapılmakta olan bu işlemlerde, arpalar yabancı maddelerden temizlenir ıslatma işlemi uygulanır ve arpalar çimlendirilir. Bundan sonra arpalar
kurutulur. Kurutulmuş olan arpa taneleri değirmenlerde un haline getirilir. 2- Malt şerbetinin hazırlanması: Un haline getirilmiş olan arpalar, su ile sıcakta şekerlendirilir. Hazırlanan malt şerbeti büyük süzgeçlerden geçirilerek süzülür. 3-  Kaynatma ile şerbetçi otunun katılması: Süzülen malt şerbeti özel kazanlarda kaynatılır. Bu kaynatma sırasında kazana şerbetçiotu katılır. Elde edilen bu koyu sıvı, soğuk borulardan geçirilerek soğumaya terk edilir. 4- Mayalandırma: Soğuk olarak elde edilen bu sıvı, bira mayası ile mayalandırılır, biraz dinlendirildikten sonra süzülür ve içilmek için gerekli kaplara konulur. Bira fabrikalarında maya üretimi tek mayadan gittikçe miktarı arttırılarak yapılır. Maya üremesinin hızlanması, besin maddeleri, azot ve fosforlu maddeler verilmesi ve havalandırılması ile olur. Bira fabrikalarında aynı maya 20-30 defa kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder