13 Temmuz 2013 Cumartesi

BOĞMACA NEDİR NASIL ANLAŞILIR ?

Çinliler'in " yüz gün öksürüğü" dedikleri boğmaca okullarda yine sık sık görülmektedir. Seyrinde genellikle altı-on iki hafta süren boğmaca, günde yarattığı yaklaşık yüz öksürük krizi ve gece uykusuzluğu nedeniyle, hem anne-babayı, hemde çocuğu son derece yorgun düşüren bir bulaşıcı hastalıktır.
Hastalık nasıl bulaşır : Boğmaca bir damla enfeksiyonlu hastalıktır. Hastalığa yakalanan birine bir buçuk-iki metre yaklaşan herkes, % 95 olasılıkla hastalığı kapar. Mikrop, giysi ya da bardak, çatal gibi şeylerle geçmez. Doğrudan nefesten alınır. Kuluçka dönemi (hastalık mikrobunun alınmasından, hastalık belirtileri görülene kadar geçen zaman), bir ile iki haftadır. Bundan sonra hastalık belirtileri normal öksürük, nezle gibi ortaya çıkar. İşte bu dönemde ve şiddetli öksürüğün başladığı ilk iki haftada, çocukta mikrop sayısı en yüksek düzeydedir. Bu dönemde hastalık hemen bulaşır.
Nasıl Anlaşılır: Bunu hemen anlamak oldukça zordur. Çünkü başlangıçta çocuk, ancak hafif üşüme belirtileri gösterir. Ancak iki hafta içinde öksürük şiddetlenir ve kriz halini alır. Öksürük krizi sırasında çocuğun nefes alması güçleşir. Bu durum özellikle bebekler için oldukça tehlikelidir. Öter gibi bir ses çıkartır.
 öksürük nöbetinin başlaması için yemek yeme, su içme, çok yorulma, heyecan, sigara dumanı gibi basit nedenler yeterlidir. Dört ile altı hafta süren şiddetli öksürme devresi, bundan sonra inişe geçer.
Ne gibi Komplikasyonlar vardır: Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, boğmaca da o denli tehlikelidir. Özellikle bebekler için Akciğer enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları ya da çeşitli kramplar ortaya çıkabilir. En kötü halde, beyin zedelenmeleri oluşabilir. Şiddetli öksürük nedeniyle yeterince sukaybı nedeniyle "kuruma" görülür.
Çocuğa nasıl yardım edilir: Çocuk doktorları, bol açık hava, sık ve az yemek öğünleri önermektedirler. Öksürük sırasında bebek kustuğunu yutmaması için, baş aşağı getirilmelidir. Eğer çocuk hastalığı kapmış ve belirtileri ortaya çıkmışsa, doktorun yapabileceği pek bir şey yoktur. Ancak çocuk hastalık mikrobunu aldıktan sonra hemen antibiyotik verilirse, bir ölçüde hastalık önlenebilir. Önlenmezse de, daha hafif geçmesi sağlanır.Bebekler ne yazık ki dünyaya gelişlerinde boğmacaya karşı bağışıklık kazanmış olarak doğmazlar. Bunu nedeni de antikorların rahim zarını aşamamaları dır. Bu nedenle bebeğin emzirilmesi çok önemlidir. Bebek süt yoluyla antikorları alır. Hemen sonra antibiyotik de verilirse, hastalıktan korunmuş olur.
Aşının sağladığı faydaları nelerdir: Boğmaca aşısı, genellikle karma aşının içinde, difteri, tetenoz aşılarıyla birlikte, üç defada yapılır. Ancak aşının koruma oranı % 80'dir. Aşılanmış çocuklarda boğmaca geçirebilirler. Ama aşılananlar hastalığı daha kolay ve rahat geçirirler. Boğmacadan tam korunma ancak üç aşı da yapıldıktan sonra gerçekleşir. Ancak bu koruma da 5 ile 7 yıl sürer.
Aşının yan etkileri olabilir mi : Genellikle ilk 48 saat içinde ateş yükselebilir. Aşı yeri biraz kızarır ve şişer. Bebekler huysuzlaşır. Bu nedenle aşının sabah yapılması daha yerinde olur. Aksi halde doktor, bebeğe bir rahatlatıcı verecektir. Ancak eğer bebek ilk aşıdan sonra farklı bazı belirtiler gösterirse, şiddetli ağlama, iştahsızlık, uykusuzluk gibi bundan sonraki aşılar, içindeki boğmaca maddesi çıkartıldıktan sonra yapılmalıdır. Her şeyden önce boğmaca mikrobunu almış olan çocuklar, kesinlikle aşılanmamalı dır. Ayrıca grip ya da başka bir ateşli hastalık geçiren çocukların da aşılanması sakıncalıdır. Herhangi bir beyin rahatsızlığı olan çocuklar, saralılar, kardeşlerinde sara görülenler, felçli çocukların da yalnız difteri ve tetenoz aşısıyla aşılanmaları yerinde olur. Erken doğanlarda ve ikizlerde de dikkatli hareket edilmelidir. Her ne kadar boğmaca aşısının sakıncalı ve tehlikeli olduğundan söz ediliyorsa da sanıldığı kadar kötü değildir yinede dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder