14 Temmuz 2013 Pazar

ÇOCUKLARI ÇALMAYA YÖNELTEN NEDEN NELERDİR ?

Anne-babaların büyük çoğunluğu, çocuklarının herhangi bir şey çaldığını öğrendikleri zaman büyük bir dehşete kapılırlar. Oysa hemen her çocuğun, günün birinde bir şeyler aşırdığı, çoktan kanıtlanmış bir gerçektir. Çocukları çalmaya yönelten çeşitli nedenler vardır:
* Çocuğun, sıra arkadaşının bir silgi ya da dergisini aşırması, çok kez düşüncesizlikten kaynaklanır Böyle bir durumda onu dostça uyarmak, genellikle yeterlidir.
*  Bir çocuk bilinçli olarak çalarsa (örneğin, annesinin çantasından para alır ya da bir dükkandan oyuncağı habersizce alırsa) çoğunlukla bu da kendisine olmak niyetinden kaynaklanır. Belki kardeşlerinin kendisinden daha çok sevildiğine inanmakta, arkadaşlarının kendisine önem vermediğini hissetmekte ya da çaldığı parayla, başkalarını sevindirerek göze girmek istemektedir.
* Aşırı otoriter bir eğitim de, çocuğu isteklerini yasal olmayan yolla karşılamaya iter.
* Çocukların bir kısmı, yeterince harçlık almadıkları için çalarlar.
Arkadaş grupları içindeki "cesaret de neyleri" ise, başlı başına bir konudur. Mağazanın en gizli yerindeki eşyayı çalabilene, "en güçlü" gözüyle bakılırken, buna cesaret edemeyen, korkaklıkla damgalanır. Böyle gruplar içinde, akıllarının ucundan bile hırsızlık geçmeyen çocuklar, çalmaya yöneltilirler. Hırsızlık olaylarına erkek çocuklar arasında, kızlara oranla üç kat daha sık rastlandığı ise, ayrı bir gerçektir. Ana-babalar çocuklarını sakin bir dille, "herkes çalsa bile" hırsızlığın her zaman hırsızlık olduğunu açıklamalıdırlar. Korku ve utanç, hırsızlık sırasında yakalanan çocuğun öylesine bir içine işler ki, cezalandırılmasına gerek kalmaz. Zaten ceza, bu konuda en etkisiz yöntemdir. Bir mal çalarken yakalanan çocuğun en büyük gereksinimi, güven ve sevgidir. "bunu neden yaptın" türünden sorularla çocuğu sık sık deşmek, olumlu sonuç vermez  Gerçi çocuğu bu davranışa iten nedeni, ana-babaların mutlaka bulup çıkarmaları gerekir. Ancak bunu yaparken, çocuğu rahatsız etmemeleri, öğrendikten sonra konuyu kapatmaları şarttır. Çocuk için bir süre önce işlediği hatayı tekrar tekrar duymaktan daha kötü bir şey düşünülemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder