25 Temmuz 2013 Perşembe

YAHUDİLERDE DİNİ GELENEK VE BAYRAMLAR NELERDİR ?

Yahudilerin dini gelenekleri doğum ile başlar, ölüme kadar sürer. Yeni doğan çocuğa belirli bir süre içinde isim konur. Kız çocuklarına ad vermek için yapılan törenler, erkek çocuklarına göre daha sadedir. Erkek çocukları sekiz günlük olunca sünnet edilir. Çocuk sünnet edilince ailesi beşiğinin etrafında toplanır, bir Tevrat tomarını çocuğun başı üzerinde tutarak yanına kalem ve mürekkep koyarlar. Böylece çocuğun Tevrat hattatı olması dileğinde bulunulmuş olunur. Tevratı öğrenmesi ve koruması için de ayrıca dua edilir. Yahudi çocukları okula başlamadan sabah ve akşam duasını öğrenirler. Okula törenle gidilir. Haham bir konuşma yaparak öğretimi başlatır. Çocuğa altı yedi yaşına gelince dini eğitim verilir. On iki yaşını bir ay geçince şeriatın oğlu anlamına gelen Barmizva adı verilir. O yaştan sonra çocuk yahudi şeriatına uymak zorundadır. Buluğ çağına da ermiş kabul edilen çocuk Sinagog'a gitmeye başlar. O artık oruç tutmakla da yükümlüdür. Dini bir hüküm olan evlilik için, çiftler nikah gününden önce muameleleri yerine getirecek hahamı mutlaka ziyaret ederler. Haham onlara Yahudi dinin evlilik konusundaki esaslarını anlatır. Haham bu konuda o kadar geniş yetkiye sahiptir ki, isterse evliliğe izin vermeyebilir. Yahudilikte nikah iki şahit önünde, genellikle Sinagog'da yapılır. Yeni çift oruç tutar. Tören öğle vakti yapılır. Gelin annesi ve damat babası ile Hppa denilen örtünün altında yerlerini alırlar. İlahiler okunduktan sonra, Haham bir bardak şarap alır dua eder ve gelinle damat bu şaraptan içerler. Damat gelinin duvağını açarak nikah yüzüğünü gelinin parmağına takmadan "Bak sen bana bu yüzükle, Musa ve İsrail şeriatı gereğince nikahlandın" der ve yüzüğü gelinin parmağına takar. Gelin evlenmeyi kabul edip etmediğini söylemez. Nikah böylece yüzüğün takılmasıyla tamamlanmış olur. Yahudilikte kadının boşanma hakkı yoktur; Erkek istediği zaman karısını boşayabilir. Günümüzde ise bu adet ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Ölüm konusuna gelince cenaze gömüldükten sonra matemli kimse yedi gün evde kalıp taziyeleri kabul eder. Yahudilerin dokuz önemli dini ve milli bayramları vardır.
1-Yomkippur: Tövbe ve istiğfar günüdür. O gün bütün Yahudiler oruç tutar,akşama kadar ibadet ederler.
2-Roşhaşana: Yahudilerin yıl başısıdır. İki gün devam eder. Yıl başından sonra on günlük bir tövbe süresi vardır. Bu sürenin son günü Yomkippur'dur.
3-Pesah : Yahudilerin Mısır'dan çıkışı için yapılan kutlama bayramıdır. Sekiz gün süren bu bayram süresinde mayasız ekmek yenir.
4-Şavuot : On emrin veriliş bayramıdır. İki gündür.
5-Şukot : Çadırlar bayramıdır. Yahudilerin çölü geçerken çadırlarda yatıp kalkmalarını hatırlatır.Yedi gün devam eder.
6-Simhatora: Her yıl bir defa Tevratı hatmeden Yahudiler sonunda bu bayramı yaparlar. Yahudilikte Tevrata saygı her şeyin başında gelir. Bir toplulukta kazayla Tevrat yere düşse, orada bulunanların tümünün otuz gün oruç tutması gerekir. 
7-Purim : Bu bayram Ketuvim'in yedinci kitabına konu olan, Esterin anılması için kutlanır. Bunun için eğlenceler düzenlenir, oyunlar oynanır.
8-Hanuka: Kandil bayramıdır. Suriye Kralı Antiyogusa karşı Yahudilerin kazanmış oldukları zaferin anısına kutlanır. Sekiz gün sürer.
9-İsrail İstiklal Bayramı:  İsminden de anlaşıldığı gibi bu bayram istiklal bayramıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder