28 Temmuz 2013 Pazar

ÇENE EKLEMİ NEDİR HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Çene eklemi başta yemek yeme olmak üzere konuşma ve soluk alıp verme gibi hayati fonksiyonların yerine getirilmesinde rol oynayan çok önemli bir eklemdir. Çene eklemi hastalıklarındaki belirtiler şunlardır:
* Çene hareketlerinde değişiklik ve kısıtlılık,
*:Çene ekleminden hareketle ses gelmesi,
* Boyun ve çene eklemi kaslarında ağrı ve hassasiyeti,
* Ağız açılıp kapanırken kaymaların olması,
* Kulak çınlaması,halsizlik, baş dönmesi,
* Çiğneme bozukluğu,
*Sinirli kişilik yapısı.
Çene eklemi hastalıklarında tedavi, Teşhise yönelik yapılacak tedavi yanında asıl amaç, her şeyden önce hastanın bu konuda eğitilmesi ve buna neden olan faktörlerin kaldırılmasıdır. İlaç tedavisi ağrıyı kesmek, kasları gevşetmek amacıyla verilir. Antidepresan  ilaçlar bu hastalıklarda kullanılmaktadır. Stresin oluşturduğu diş sıkmalarında özellikle bu ilaçlar daha çok faydalı olmaktadır. Fizik tedavi yöntemleri içinde ağrı kesici elektrik akımları, yüzeysel ve deri doku ısıtıcıları kullanılır.Böylece hastanın ağrısı azalır, kaslar gevşer, kısalmış dokuların gerilmesinde bir zemin hazırlamış olur. Çene ekleminde ileri bozulmalarda özellikle eklemin aşınması ya da diskin bozulduğu durumlarda eklem içi ağrı kesici maddeler verilebildiği gibi, eklem düzensizliğinin arttığı durumlarda eklem kayganlığını arttırıcı maddelerde verilmektedir.Diş teknikerlerine yaptırılan Splintler de çene eklemi hastalıklarında kullanılmaktadır. Splintler, disk yer değiştirmelerinde diski normal konuma getirmek amacı ile kullanılan ağız içi plaklardır. Zaman zaman çene ekleminde kilitlenmeler de olmaktadır. Kilitlenmeler ya ağzın büyük açılması yada sıklıkla görülen strese bağlı olmaktadır.Böyle kilitlenme durumlarında elle yapılan tedavi uygulaması işe yaramaktadır. Çene eklemi hastalıklarında koruyucu önlemler ise ;
1- Çok sert gıdaları ısırmaktan kaçınılmalı, çok fazla sakız çiğnenmemelidir.Bir yiyecek, ısırmak yerine,ufak lokmalar şekline getirilerek yenmelidir.Tek taraflı çiğnemekten kaçınılmalıdır.
2- Esnerken ve gülerken ağız fazla açılmamalıdır.Gerekirse alt çeneden elle tutulmalıdır.
3- Boyun ve yüz soğuk havadan korunmalıdır.
4- Yüksek yastıkla yatmaktan kaçınılmalıdır.
5- Uzun süre konuşmak ya da şarkı söylemekte çene kaslarını yormaktadır.
6- Baş ve boynun doğru pozisyonda kullanılmasına dikkat edilmelidir.
7-Ağızdan solunum yerine, burunla ve daha derin solunum yapılmalıdır.
8- Araba kullanırken başın arkası desteklenmeli ve dil durmaya çalışılmalıdır.
9- Dil, ağız tavanında gevşek bir şekilde tutulmalı, Dudaklar kapalı ancak dişler üst üste durmamalıdır. Bu şekilde çene ve boyun kasları gevşek halde bulunurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder