24 Temmuz 2013 Çarşamba

GENÇLERİN GELECEĞİ MESLEKLERİ NELERDİR ?

Şu zamana kadar size uygun olduğunu düşündüğünüz hedeflerinizle gerçekten uyumlu olduğuna emin misiniz? Hedefleriniz neler ? 5-10 yıl sonra kendinizi nerede görmek istiyorsunuz? .Hemen her sektör teknoloji ve bilişim alanında istihdama önem veriyor. Bu da yeni mesleklerle beraber daha önce bilmediğimiz bölümlerin kapılarını açıyor.Bunlardan bazıları ise:
Mekatronik Mehendisliği
Mekatronik mühendisi, mekanik, elektrik, elektronik, bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin bir arada kullanılarak endüstriyel ürünlerin tasarımı ve üretimini planlıyor. Mekatronik mühendisliği mezunları ürün tasarımında ve imalatında yardımcı eleman olarak kolayca iş bulabiliyor. Elektrik, elektronik ve bilgisayar konusunda verilen yeterli teknik eğitim sayesinde bakım, onarım gibi destek konularında da iş alanları mevcut.
Avrupa Birliği Uzmanlığı
Avrupa Birliği ile ilişkiler devam ettiği sürece bu alanda bilgi sahibi eleman ihtiyacını da karşılamak gerekiyor. Üstelik Avrupa Birliği uzmanları sadece devlet daireleri ve dış işlerinde değil, Avrupa ile iş yapan bir çok özel sektör kuruluşunda da kolayca istihdam edilebiliyorlar.
Psikoloji
Psikoloji dünyada önemli bir yere sahip olsa da ülkemizde yeni yeni gelişen bir meslek dalı. Psikoloji mezunları bağımsız çalıştıkları gibi hemen her alanda faaliyet gösteren büyük şirketlerde ve kamu kuruluşlarında kolaylıkla iş bulabiliyor.
Strateji Planlama Yöneticisi
Stratejik planlama bütün dünyada en çok kullanılan yönetim araçları arasında yer alıyor. Stratejik planlama, kuruluşların bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif ediyor. Yani: şirketlerin, kurumların şu andaki ve gelecekteki muhtemel durumlarını analiz eden, mevcut stratejinin değişme ve veya düzeltilmesini öneren, gelecekte "ne" ve "nasıl" yapılmasına karar vermeyi sağlayan ve alanında uzmanlaşmış bireyler iş bulma konusunda zorluk çekmeyecekler.
Yeni Medya
Gelişen çağın teknolojileriyle birlikte alışagelmiş bir çok meslek gibi gazetecilik mesleği de yeni bir boyut kazanıyor. Yeni gazetecilik anlayışına göre doğru ve hızlı haber için internetin önemi tartışılmaz. İnternet gazeteciliği ve yayıncılığı mezunları gazetelerde, ajanslarda, haber sitelerinde, radyo ve televizyonlarda çalışma olanakları bulunuyor.
İnternet Arkeologluğu
Geleceğin ilginç mesleklerinden olan internet arkeologluğu birçok gencin ilgisini çekecek nitelikte. İnternetteki bilgi çokluğu ve kirliliği içinde, aranılan bilgiye ulaşmak, hayati önem taşıyor. Zamanla bilgi kirliliğinin hızla artacağı düşünülürse doğru bilgiye ulaşmak daha da  değerli olacak. İnternet arkeologları, tam bu noktada devreye girip ihtiyacınız olan bilgiyi, gereksiz bilgi yığınlarının içinden, hasar vermeden, ince bir işçilikle çıkarıp sunacaklar.
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Devlet Planlama Teşkilatının 5 yıllık kalkınma planlarında öncelikli alanlar arasında tanımlanan moleküler biyoloji ve genetik bilimlerini düşünmenizde fayda var. Canlıların biyolojik ve genetik özelliklerini moleküler düzeyde incelerken aynı zamanda gen mühendisliği tekniklerini'de öğrenebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder