27 Temmuz 2013 Cumartesi

İSLAMİYET NEDİR ve Hz. MUHAMMED (ss)

Hz. Muhammed (SS)  Arabistan Yarımadasının Mekke şehrinde Dünyaya geldi. Baba Abdullah, annesi Amine'dir. Amcası Ebu Talibin yanında büyüdü. Gençliğinde dürüstlüğü ve güvenirliğinden dolayı Mekkeliler'in Muhammedül emin diye isim taktıkları Hz. Muhammed 25 yaşında Hz. Hatice ile evlendi. 610 senesinin Ramazan ayında Hira mağarasında tefekküre çekilen Hz. Muhammed (ss) bu ayın 25, 27 veya 29. gecesi, Allah'ın, Cebrail isimli melekle göndermiş olduğu vahy'ye muhatap oldu. Hz. Muhammed (ss)'e ilk olarak Hz. Hatice inandı. Hz. Hatice'yi, Hz. Ali, Ebu Bekir ve diğerleri takip etti. Bir süre inançlarını gizleyen Müslümanlar, Hz. Ömer'in aralarına katılmasıyla 40 kişi oldular ve inançlarının gereğini açık, açık yerine getirmeye başladılar. Günden güne yayılan İslamiyet'ten tedirgin olan Mekkeliler, Hz .Muhammed'i (ss) önce vaadlerle yolundan çevirmeye çalıştılar, bunda başarı sağlamayınca öldürmeye karar verdiler. Bu kararı uygulayacakları gece Hz. Muhammed (ss), Hz. Ebu Bekir (ra)la beraber Mekkeden çıkarak Medine'ye hicret etti. Bu göç hicri tarihin başlangıcı sayıldı. İslamiyeti Medine'den yaymaya devam eden Hz. Muhammed (ss), bu arada, Mekkelilerle de savaşmak zorunda kaldı. Bedr, Uhud ve Hendek savaşlarından sonra Hicri 8, Miladi 629 tarihinde Mekke'yi fethederek Hz. İbrahim'in tahminen M.Ö. 2000 yıllarında inşa ettiği, dünyanın Allah için yapılan ilk  mabedi olan Kabe'yi putlardan temizledi. Hz .Muhammed (ss) Mekkenin fethinden üç yıl sonra, arkasında evrensel bir din ile kıyamete kadar değişmeyecek Kur'anı bırakarak vefat etti. Allah'ın Hz. Muhammed'e (ss) vahy yoluyla yirmi üç yılda parça parça indirdiği kitabın adı Kur'andır.
1- İcmali iman : Kelimeyi Tevhid La İlahe illallah Muhammedür resullullah. Yani, ilah olarak ancak Allah vardır, Muhammed onun Peygamberidir.
Ve Kelimeyi Şahadet (Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resuluhu. Yani, ben Allah'ın tapılacak tek ilah olduğuna ve Muhammed'in onun kulu ve Peygamberi olduğuna şahadet ederim)dir.
2- Tafsili iman : Adına Amentü denilen imanın altı şartıdır, şöyle sıralanmıştır.
a) ALLAH'A İMAN : İslamda Allah birdir, doğmamış, doğurmamış, ezeli ve ebedidir. Eşi, benzeri ve ortağı yoktur. Hiçbir şey ona benzemez. O hiçbir şeye muhtaç değildir. O her şeyin yaratıcısıdır. Her şey ona muhtaçtır. Her şeyi bilir, görür, işitir, her şer ona mağlumdur. İlmi her şeyi kaplar. Her şeye gücü yeter. Yaratan ve öldüren, rızık veren odur. Bir şeyin olmasını istediğinde ol demesi kafidir.
b) MELEKLERE İMAN : İslamda imanın şartlarından ikincisi meleklere imandır. Bildirildiğine göre melekler yemezler, içmezler, evlenmezler, doğup, doğurmazlar, istenilen şekle girebilirler.
c) KİTAPLARA İMAN : Sureyi Bakaranın 285. ayeti Allah'a, meleklerine, Kitaplarına, peygamberlerine imandan bahseder. Kitaplara iman sadece Kur'ana iman demek değildir, Kur'anda ismi geçen tüm kitapların, Allah tarafından gönderildiğine, onların tahrif edilmeden önce Allah'ın emirlerini içerdiğine iman etmek demektir.
d) PEYGAMBERLERE İMAN : Kur'anı kerimde ismi geçen Hz. Adem, Hz. İdris, Hz. Nuh, Hz. Hud,  Hz. Salih, Hz. İbrahim, Hz. Lut, Hz. İsmail, Hz. İshak, Hz. Yakup, Hz. Yusuf, Hz. Eyyub, Hz. Şuayb, Hz. Musa, Hz. Harun, Hz. Davud, Hz. Süleyman, Hz. İlyas, Hz. Elyesa, Hz. Zülkifl, Hz. Yunus, Hz. Zekeriya, Hz. Yahya, Hz. İsa (Peygamber olup olmadıkları açıkça bildirilmeyen Hz. Uzeyr, Hz. Lokman, Hz. Zülkarneyn) ve Hz. Muhammed Mustafa (ss)nın Allah tarafından görevlendirilmiş peygamber olduğunu tastik etmek imanın şartıdır.
e) AHİRETE İMAN :İslamdaki bu imanın manası şudur: İnsan öldükten sonra hesap gününde Allah'ın emriyle dirilerek, dünyada yaptıklarının karşılığı olan ceza veya mükafatı görecek, bunun sonucunda ya cennete ya da cehenneme girecektir.
f) KADERE VE KAZAYA İMAN : Kader, herhangi bir olayın ezelde Allah tarafından bilinip takdir ve tespit edilmesidir. Bir insanın belirli bir tarihte dünyaya gelmesine ezelde Allah tarafından izin verilmesi kader, o kişinin o tarihte dünyaya gelmesiyse kazadır.
    1- İcmali imanda gördüğümüz kelimeyi şehadet. Kelimeyi şehadet hem imanın, hem İslamın kapısıdır. Bu kapıdan geçmeden diğer şartların yerine getirilmesi hiçbir şey ifade etmez.
   2- NAMAZ : Namaz kulun hiçbir aracı olmadan Allah'ın huzuruna çıkmasıdır. Günde beş vakit kılınır. Müslümanlar bir vücut olarak kabul edildiği için cemaatle kılınması daha faziletlidir. Namazın kılınmasındaki gayelerden biri de, vakit aralarında yapılan işlerin, Allah'ın rızasına uygun olup olmadığının muhasebesidir.
  3- ORUÇ : Her yıl Ramazan ayında, imsak'tan, akşam ezanına kadar yeme, içme vs. gibi şeylerden uzak durmakla yapılan bir ibadettir.
 4- HAC : Zengin ve sağlıklı Müslümanın ömründe bir defa Kabeyi tavaf etmesi, Arafat'da vakve yapıp, şeytan taşlayarak kurban kesesinden oluşan bir ibadettir.
 5- ZEKAT : Zengin Müslümanların mallarının kırkta birini her sene sonunda fakirlere dağıtmasıdır. Zekat vermekle, kazanılan malın içine farkına varılmadan karışmış olabilecek olan haramdan, mal temizlenmiş olur
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder