20 Temmuz 2013 Cumartesi

KALÇA ÇIKIĞI NEDİR TANIMI VE TEDAVİSİ



Kalça çıkığı teşhisi nasıl konur?

Uyluk kemiğinin içinde bulunması gereken yuva dışında ve daha farklı bir pozisyonda olmasına kalça çıkığı denir.Kalça çıkığı anne karnında, doğum sırasında ve doğumdan sonra meydana gelebileceği için gelişimsel kalça çıkığı olarak da adlandırılmaktadır. Çocuklarda üç çeşit kalça çıkığı izlenebilir. Bunlardan ilki ve sık görüleni asetebuler displazi; yani çıkığa meyilli kalça'dır. Bu tip kalça çıkığında uyluk kemiği içinde bulunması gereken yuvadadır; ancak asetebulum dışına çıkma eğilimindedir. İkinci tip kalça çıkığı sublukse kalçadır. Burada uyluk kemiği yuvasındadır; ancak yarım olarak yerinden çıkmıştır.En son ve tedavisi en zor olan tip ise disloke kalça'dır. Bu tipte uyluk kemiği bulunması gereken yuvanın tamamen dışındadır.
KIZ BEBEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR ; Gelişimsel kalça çıkığının görülme sıklığı binde bir ile binde dört arasındadır. Kız bebeklerde erkek bebeklere göre 4-5 kat daha fazla görülür. Kalça çıkığı tek bir nedenden oluşmaz, birçok tanımlanmış risk faktörü bulunur. Bu faktörlerin önemlilerinden birisi ise; Ailede kalça çıkığı varlığıdır. İkinci önemli risk faktörü ise kundak sarma uygulamasıdır. Özellikle çıkığı meyilli kalçalar bu yanlış uygulamayla tam çıkık haline gelebilir. Diğer önemli risk faktörlerinden bazıları da; makat doğum, ilk gebelik, oligohidramnioz ve ikiz gebeliktir.
ERKEN TANI ÖNEMLİ : Kalça çıkığında erken tanı çok önemli bir yer tutar; Bebeklerin, doğumdan sonra ilk 4 ile 6 hafta arasında ultrasonografik olarak taranması gereklidir. Ülkemiz şartlarında her yeni doğan bebeğin ultrasonografik olarak taranması mümkün olmamaktadır. Bu sebeple klinik muayenede pozitif bulgu tesbit edilen ve özellikle risk faktörlerinden bir veya birden fazlasını taşıyan tüm bebekler ultrasonografiye alınmalıdır. Şüpheli olanlar mutlaka bir ortopedist tarafından muayene yapılmalıdır. Gerekirse belirli aralıklarla kontrol edilmelidirler.
KALÇA ÇIKIĞININ TEDAVİSİ: Gelişimsel kalça çıkığında tanı ne kadar erken tespit edilirse, tedaviye o kadar erken başlanır ve tedavinin başarılı olma ihtimali o kadar yüksek olur. İlk 4 ile 6 ay arasında teşhis edilen bebeklerde en sık pavlik bandajı uygulaması yapılır. Uygulanan bandaj bebeğin eklem hareketlerine belli sınırlar dahilinde izin verir. Tedavide ailenin uyumlu olması ve bebeğin hekimin önerdiği aralıklarla kontrole getirilmesi gerekir. Bu nedenle teşhisten itibaren aileye iyi bir eğitim verilmesi gerekir. 6 aylık dönem sonrasında teşhis edilen çocuklarda anestezi altında kapalı redüksiyon (kalça yerleştirmesi) ve redüksiyonun devamı için de alçı uygulaması yapılır. Bu yaş gurubunda cerrahi tedavi ancak kapalı yöntemle çıkık yerine yerleşmezse gerekir. 12 ay-18 ay arası çocuklara yumuşak doku ameliyatları ile açık redüksiyon yapılır. 18 aydan büyük hastalarda açık redüksiyona ilave olarak çatı ve kemik düzeltme ameliyatları tedavinin bir parçası olarak gündeme gelir. 3 yaşından önce mutlaka tedavi edilmesi önemlidir. 10 yaşından daha büyük hastalara genellikle kalçayı kurtarma girişimleri yapılabilir. Gelişimsel kalça çıkığı sık görülen bir hastalıktır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde mutlaka kalça ultrasonografisi yapılmalıdır. Şüpheli durumlarda ortopedi uzmanınca kontrol edilmelidir. Erken tanı ameliyatsız, kalça çıkığı tedavisi demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder