11 Temmuz 2013 Perşembe

BUNAMAYI HAZIRLAYAN ETKENLER NELERDİR ?

Çoğu kez ileri yaşlarda ortaya çıkan, yavaş ilerleyen bir bellek- zeka kusuru, kendine ve çevreye ilgisizlik, duygularda küntleşme, soyut düşünce ve aksaklık belirtileri gösteren bunamanın (Demans), bugün 80 yaşın üstündeki dünya nüfusunun yüzde 30'unda görüldüğü bildiriliyor. Bunamanın görüldüğü hastaların yaklaşık yüzde 50'sinde belirli neden saptanamadığı da bilinmektedir. "Demans, nöropsikiyatrik hastalıklar içinde adli tıp yönü en fazla olanıdır. Bunamalar da en belirli kusur, yakın geçmişle ilgili bellek aksamaları'dır. Buna karşılık, yıllar öncesinin olaylarını en ufak ayrıntılarına dek anlatabilmeleri, şaşırtıcı ve yanıltıcı  bir özelliktir. Bu gibiler' de eşyalarının yerini bulamama, odasının, tuvaletinin yerini şaşırma, çevresindekilerini tanıyamama, üstüne gidildiğinde masal uydurma dikkati çeker."
Dünyada 1990 yılında 60 yaşın üstünde 300 milyon insanın bunamalı olduğu, 2020 yılında bu sayının 60 yaşındakilerde 750 milyon, 80 yaşındakilerde de 75 milyon civarında olacağı ileri sürülüyor. Bugün bunamanın gelişimi üzerinde etken olan nedenler, Amerikan psikiyatri topluluğunca da kabul edilmektedir. Enfeksiyonlar: Sifilis, ansefalit, menenjit ve beyin abseleri.
Çeşitli entoksikasyonlar: Alkol, eroin, morfin, kokain,esrar.
Endokrin bozukluklar: Tiroid ve hipofize ait fonksiyon bozuklukları. Kalıtsal nedenler, yüksek kolesterol ve yüksek yağ lipidlerinin neden olduğu damar lezyonları, psişik stresler... Kafa travmaları, kafa içi tümörleri..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder