12 Temmuz 2013 Cuma

MİGREN KİŞİLİĞİ VE ÇEŞİTLERİ NEDİR TEDAVİSİ ?


Migren krizleri haftada, ayda, bazen üç ayda bir gelip, 6-8 saat, bazen 24 saat ya da daha uzun sürebilir.Kriz çok defa orta derecede daha az, çok şiddetli gelebilir ve hastaya başını duvara vurmayı, hatta intiharı bile düşünebilir. Migren krizlerinde ilginç bir yönde, insana intiharı düşündüren bu baş ağrısının , bazen migrenin diğer belirtileri arasında hissedilmeyecek kadar ikinci planda kaldığıdır.
XVIII. yüzyılda doktorlar, migreni toplumun üst düzeyinin, aydın kişilerin, zenginlerin hastalığı diye kabul ediyor, bütün yayınlar da bu yönde yapılıyordu. Yoksul sınıf doktora gelemiyor ve bu nedenle istatistiklere giremiyordu. Migrende zenginlik, sınıf ve eğitim farkı yoktu. Ağır işçilerin, olgun ve dürüst kişilerin daha çok migren çektikleri gözlenmiştir. Migrenliler huzursuz, uyumsuz, güvensiz ve kavgacı olurlar. Acaba bunlar, bir migren kişiliği midir, yoksa migrenden dolayı acılarının sonucu mudur, gerçekten bilinememektedir. Ayrıca migrenli bir hastanın genel durumundaki bozukluk, yorgunluk ve bitkinliklerinin de, migren krizinin daha sık ve daha şiddetli gelmesinin sebebidir. Migren erkekte % 10, kadında % 20'den çok oranda görülen ve başlama yaşı çok değişik olan, çoğunlukla gelişme çağında, genç yetişkinlerde görülen bir hastalık türüdür. 13-19 yaşlarda, klasik migren tipinden çok, belirli bir sebep olmaksızın ayda bir defa, karında ağrı ya da ağrısız gelen ve bir gün sürüp geçen kusmalar, çocuğun migren olacağının işaretidir. Araç tuttuğu için yolculuğa çıkmak istemeyen çocuklar da,bu gruba girerler. Bu durumlarda ipucunu ailede aramak gerekir. Demek ki migren kalıtsaldır ve daha çok ailenin erkek çocuklarında görülür, fakat bunun açıklaması kolay değildir. Ancak epilepsi'li ve alerjili ailelerde migrene daha çok rastlanmaktadır. Yaş, kalıtım, cinsellik dışında migren krizlerine sebep olan pek çok etkenler  vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
* Psikolojik bozukluklar,
*Gerilim, gerginlik,
* Huzursuzluk,
* Düzensiz yemek yeme,oruç,
* Şok
*Ağır iş, ağır alıştırmalar,
* Cinsel faaliyet,
* Uyku düzeninde değişiklikler,
* Hava değişikliği,
* Soğuk,
* Sıcak banyolar,
* Alkol,
* Sigara,
* Bazı besinler(peynir,çikolata,asitli meyveler,kızartmalar,tereyağ)
* Asitli içecekler,
* Adet kanamaları,
* İlaçlar,
* Menopoz (aylık kanamaların kesilmesi)
*Yüksek tansiyon,
* Yüksek ateş,
* Diş ağrısı ve apseleri.
Bütün bunlar migren krizini ortaya çıkartan daha başka sebep ve etkiler de muhakkak vardır. Ancak hastayla doktorunun işbirliğiyle bunlar ortaya konulabilir. Migrenin çeşitleri ise:
1- Nevraljik migren: Küme halinde gelen migren krizleridir. Bu tip migren, erkeklerde, kadınlara oranla on kat çok olup, 30-50 yaş arasında yılda 2 ya da 3 kez veya 2-3 yılda bir kez olur ve geçer.
2- Facial migren : Ağrı yüzde, göz etrafında ve yanaklarda hissedilir, hafif fakat uzun sürelidir.
3- Basilier migren : Genç kadınlarda olup, başın arka tarafında birdenbire başlar. Bulantı, çift görme, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, bezginlik, bilinç bozukluğu yapar.
4- Hemiplejik migren : Vücudun bir tarafında, kol ve bacaklarda ani felç olup, (bu felç geçicidir) Bu tip migren, hastanın soy geçmişi incelendiğinde teşhis edilebilir.Az rastlanır.
5- Abdominal migren : Orta yaşlı kadınlarda, midenin üst bölümüyle, göğüs arasında başlar. Şiddetli ağrı, saatlerce süren bulantı vardır. Bir saat süren baş ağrısıyla biter. Bu da ancak soy geçmişi inceledikten sonra teşhis edilebilir.
6- Oftalmik migren : Ender olarak çocuklarda görülür. Göz kapağı düşer, göz bebeği büyür, gözler içe şaşılaşır ve kriz geçince, her şey normale döner.
7- Besin migreni : Sosis, jambon, salam, dondurma, çikolata,peynir yedikten ve alkol aldıktan yarım saat sonra başlar. Fakat besinlerin her yenişin de olmayabilir. Daha çok kas yorgunluğu ve stres (gerilim) altında olan kişilerde, bu besinler alındığında ortaya çıkar.
8- Hafta sonu migreni : Genel kanı olarak bir stres hastalığı diye bilindiği halde hafta sonunda dinlenme halindeyken, migren krizlerinin tutmasıdır.
9- İlaç migreni : Ağızdan alınan bazı ilaçların, bazı kadınlarda baş dönmesi, sinir sistemi bozuklukları, geçici körlük,ve geçici felçler yaptığı, bilinen bir migren türüdür. Ağızdan doğum kontrol hapları alan kadınlarda, bu tip migrene rastlanmaktadır. İlaç kesildiğinde migren krizi biter. Ancak bazı migrenli kadınlarda ise, tam tersine, doğum kontrol hapı aldıktan sonra migren krizleri sona erer.
10-Stres Migreni: Gerçek şudur ki, stres nedenleri insandan insana değişir. Ama uygar yaşam tarzı ve günümüzün yaşam koşullarında strese girmemek, mümkün değildir. Stres, başlı başına bir migren nedeni olmasa bile, migreni çağıran sebeptir.
11- Cinselliğe bağlı migren : Çok ciddidir. Orgazmdan hemen önce ya da sırasında görülen bir kaç dakika, ender olarak daha uzun süren, erkek ve kadında aynı oranda rastlanan ve çok şiddetli baş ağrısı yapan bir migren türüdür.
12- Adet kanaması migreni : Daha çok genç kızlık çağı ve devamında ortaya çıkan ve kadınlık hormonları dengesizliğin belirtisi olup, adet zamanından bir hafta önce, adet sırasında ya da adetten bir hafta sonrasına kadar süren gerginlik, huzursuzluk, şiddetli baş ağrısı ve vücutta su birikimi, kilo artması yapan bir migren türüdür. Bu tip migrende şiddetli baş ağrıları, gebelikte ve gebelikten sonra kaybolabilir. Bazı kadınlarda ise, gebeliğin ilk aylarında daha da şiddetlenir.
13- Yaşlılık migreni : Migren, insanlar yaşlandıkça karakterini hastadan yana değiştirir. Sıklığı ve şiddeti giderek azalır. Migrenin belirtileri ve sıkıntıları yumuşar ve yavaş yavaş kaybolur.
Yaygın kullanım alanı olan aspirin de dahil, yan etkisi olmayan hiçbir ilaç yoktur.  Bugün için tıpta hastalıkların üçte birinin ilaçlardan ileri geldiği tahmin edilmektedir.Bu nedenle modern tıp, artık ilaçsız tedaviye yönelmektedir. Özellikle migren gibi, stresse bağlı, sebepleri bir dereceye kadar hastanın denetimi altında olan, denetimden çıktığı anda ise, hiç değilse doktorla işbirliği yapıldığında dizginlenebilen migrende ilaçsız tedavinin değerini kabul etmemek mümkün değildir.Migren tedavisi olmayan bir hastalıktır. Akupunktur ise bütün ağrılar gibi % 90'nın üstünde bir başarıyla migren illetini kesin ortadan kaldırıp tedavi etmektir. Akupunktur tedavisine yanıt vermeyen migren ya da baş ağrılarının altında, mutlaka kötü bir şey, örneğin tümör aranmalıdır. Akupunkturda bir "Placebo" olduğu gerçektir. Placebo, "lütfen inanınız, yapacağım" güvencesini hastaya verebilmek ve hastanın huzur ve inanç içinde ağrılarının geçeceğine inandırılması ve ağrının tedavi edilmesidir. 


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder