18 Temmuz 2013 Perşembe

ZEHİRLENME NEDİR, BELİRTİLER NELERDİR NE YAPILMALIDIR.


Dokularla vücut işlevlerinde tehlikeli değişikliklere neden olan öğelere, zehir denir. Zehirler, vücuda ağız, burun ya da deri yoluyla girer.Zehirlenme çeşitleri ise:
Zehirli gaz zehirlenmesi: İyi yanmamış kömür, egzoz gazında bulunan karbon monoksit , vb. gazlardan zehirlenmeler
Besin zehirlenmesi: Bayat ya da zehirli yiyecek (zehirli mantar, alkol ve vb.) zehirlenmeleri.
Tahriş edici madde zehirlenmesi: Çamaşır sodası, çamaşır suyu, amonyak, hidroklorik asit, vb. maddeleri yutmaktan ileri gelen zehirlenmeler.
İlaç zehirlenmesi: Uyuşturucu maddeler ve bazı ilaçların çok alınmasından ileri gelen zehirlenmeler.
Maden zehirlenmesi: Kurşun, fosfor, arsenik, cıva vb. zehirlenmeleri.
Belirtileri, zehirlenmeye neden olan maddeye göre değişir. Bu yüzden bu maddenin ne olduğunu, alınan miktarı ve aradan geçen süreyi doktora bildirmek çok önemlidir. Her tür zehirlenmede geçerli önerilerde bulunmak olanaksızdır. Ancak değişik zehirlenmelerin belirtilerini kısaca sıralamak yararlıdır. Uyuşturucu maddeler genellikle akıl bozuklukları ve komaya sokar. Maden zehirlenmesinde, kusma, ishal ve bayılma görülür. Asitlerle tahriş edici alkaliler (çamaşır suyu, çamaşır sodası, vb.) sindirim sisteminde yaralar, ağrı ve kanamalar oluşturur. Alkol, taşkınlık, bilinç yitimi (şuur kaybı) ve alkol komasına neden olur. Karbon monoksit (CO)  zehirlenmesi başağrısı, bulantı, kusma,halsizlik, beyin lezyonları, koma ve ölüme bile yol açabilir. Zehirli mantarla bayat yiyecek zehirlenmelerinin belirtileri kusma ve kanlı ishaldir. Böcek, yılan, akrep vb. sokmasının neden olduğu zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, bayılma ve dirimsel tehlike görülür. Bu durumlarda neler yapmalıyız sorusuna ; Dirimsel tehlike gösteren durumlarda bir an önce doktor getirmek ya da hastayı acilen bir hastane yada ilk yardım merkezine ulaştırmak gerekir. Çünkü çok kez mide yıkama, vb. bir tıbbi müdahale gerekebilir. Doktorun uygun antidot'u (panzehiri) verebilmesi için zehirlenmenin neden ileri geldiğini, alınan zehir'in miktarını, aradan geçen süreyi, zehirlenmenin ilk belirtilerini (kusma, ishal, baş dönmesi, ağrı, bilinç yitimi, uyku hali, koma) bilmek çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder