13 Temmuz 2013 Cumartesi

ÇOCUK ATEŞLE NİÇİN OYNAR

Eskiler, çocukların özellikle, çatal, bıçak, makas ve ateşle oynamasını sakıncalı bulurlardı. Günümüzde çatal-bıçak ve makas, çocuğa zarar vermeyecek bir yapıda (plastikten) üretildiğinde, çocuğun kullanmasında bir sakınca kalmamıştır artık. Ancak ateş, yine o eski ateştir. Büyüleyici olduğu kadar tehlikelidir. Kibritin nasıl "çakıldığı" çocuklar için gerçek bir merak konusudur. Ancak kibriti yaktıklarında çöpe hakim olamayınca, halının, perdenin tutuşması, bu arada kendilerinin de yanması, işten bile değildir. Her gün gazetelerde ve haberlerde duyduğumuz çeşitli yanma olayları ve milyonlarca lira zarar ve ölümlerle sonuçlanan yangınların bir çoğunun ardında, küçük bir çocuğun merakının yattığını düşünmek pek de güç olmasa gerekir. Sokaklarda kağıtları tutuşturmak, çöp tenekelerinde ateş yakmak, ağaçlık yerlerde "Robinsonculuk" oynamak çocukların en sevdiği şeylerdir.Onları, ateşi ve onun güzel alevlerini böylesine sevdikleri için elbette suçlamamak gerekir. Çünkü biz yetişkinler bile, her türlü enerjinin üretildiği bir devirde bile, bir sobanın, şöminenin alevinden, bir mum ışığından ne denli zevk aldığımızı unutmayalım. İşte bu nedenle anne-babaya düşen zor bir görev daha kendiliğinden ortaya çıkıyor:
Bir yandan çocuğu bu zevkten ve güzellikten mahrum etmemek, diğer yandan da onun tehlikelerinden uzak tutmak ! "sakın ateşle oynama!" gibi uyarılar ve yasakların kesinlikle işlemeyeceği, herkesce bilinmektedir. Öyleyse yapılacak en doğru iş, ateşi çocukla birlikte yakmak, denetlemek ve söndürmektir. Çocukla birlikte bir mum yakmak, açık havada bir ateş yakmak ve çocuğa ateşin nasıl kolayca yayılabileceğini göstermek, son derece yararlıdır. Eğer evinizde varsa soba, şömine yakmak ve evde bulunan eski halı ya da kilimlerin yanıcı olduğunu göstermek için çocuğun ateşe atmasına izin vermek gereklidir.
Anne-babalar, çocuklarıyla birlikte ateş yaktıkları için, çocuğun bütün merakının tatmin olduğunu sanmamalıdırlar. Çünkü ateşin alevi, külü, her şeyi büyüleyici olduğundan, çocuk yarın da ertesi günde, yeniden ateşle oynamayı deneyebilir. İşte bu sebeple birlikte, ateş yakmaktan da öte, bazı şeyleri denetim altında tutmak gerekir:
* Kibrit, çakmak gibi yanıcı maddeleri, çocuğun erişemeyeceği yerlerde saklayın. Çocuğunuzun çıkartacağı bir yangın durumunda, sizin zarar ziyanı karşılamak zorunda kalacağınızı unutmayın.
* Çocuğunuz fark etmeden, çantasında ve odasında kibrit, çakmak ve yanıcı maddeler bulunup bulunmadığını kontrol edin.
* Açık havada yakacağınız bir ateşle, çocuğunuza bir ateşi nasıl söndürüleceğini gösterin. (Kum ya da su veya kalın bir örtüyle, kilimle)
* Çocuğunuza "kazaen" bir ateş yaktığında, en yakınındakiler hemen haber vermesini söyleyin. Çünkü bazı kazalar, çocuk cezadan korkup, anne- babasına haber vermediği için meydana gelmektedir.
* Çocuğunuzu cezalandırmak için herhangi bir yere ceza olarak "kilitlemeyin" Tehlike anında, her türlü çıkış yolu açık olmalıdır.
                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder