24 Temmuz 2013 Çarşamba

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOLU NEDİR


  Tekerlekli sandalye basketbolu engelli sporları içindeki lokomotif branştır. Ancak Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkelerde engelsiz atletlerin de tekerlekli sandalye kullanma şartıyla katılıp oynayabildiği, karışık takımlar da mevcuttur. Basketbol'un, temel kurallara uyarak, engelliler için uyarlanmış halidir.
Maçlarda standart büyüklükteki bir basketbol sahası ve standart yükseklikte potalar kullanılır. Kurallarda bazı ufak değişiklikler vardır. Örneğin basketboldaki hatalı yürüme yerine, burada bir atlet topu sektirmeden veya elinden çıkarmadan tekerlekli saldalyenin çemberini arka arkaya 3 kez ittirdiğinde hatalı sürüş ihlali yapmış olur. Tekerlekli sandalye basketbolu dünya genelinde kayda değer bir ilgi ve rekabet alanıdır. Paralimpik Oyunları'nda yer almaktadır.
Türkiyede'de tekerlekli sandalye basketbolu
Türkiye'de de Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun düzenlediği Süper Lig, 1.Lig ve 2.Ligden oluşan 3 Ligde lig organizasyonu yapılmaktadır. Takımların yolluk ve harçlıkları Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından karşılanmakta ve engellilerin spor yapması teşvik edilmektedir. Tekerlekli Sandalye  Basketbolu  A Milli Takımı Avrupa'nın ilk sekiz takımı içinde yer almakta olup, Bayan Milli takımı da kurulmuş olup Avrupa'da 6 takım arasında mücadele etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder