28 Temmuz 2013 Pazar

VAN BİR TARİH VE KÜLTÜR KENTİ

Van; Doğu Anadolu'nun gerçek anlamda bir incisi. M.Ö. 4000'li yıllara dayanan geçmişi ile bir tarih ve kültür kenti. Urartu Devletinin Başkenti... Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir merkez olan Van,
1. Dünya Savaşında Ermenilerin isyanı ve Ruslarla işbirliği neticesinde Mayıs 1915'de Ruslar tarafından işgal edilir. 2 Nisan 1918 de işgalin sona erdirilmesine kadar geçen sürede yaklaşık 32.500 kişi şehit edilmiştir.
Van, tarihi ipek Yolu üzerindedir. İnanç turizmi açısından da büyük öneme sahiptir. Şehir merkezinde kale civarında bulunan Hüsrev Paşa Külliyesi 1567 yılında Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Van Gölü üzerinde Akdamar adasında yer alan Akdamar 92-95 yılları arasında Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Mimar Keşiş Manuel'e yaptırılmıştır. Şehre 50 km. uzaklıktaki Gevaş iskelesinden
teknelerle 20 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşılan ada, yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.
VAN KALESİ : Van Kalesi şehir merkezinin Van Gölü'ne bakan kıyısında Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö. 840-825 yılları arasında yaptırılmıştır. Doğu-Batı istikametinde yaklaşık 1500 metre uzunluğunda doğal bir kaya oluşumu üzerine inşa edilmiş kalede yapılan restorasyonlarla Urartu döneminden kalma kerpiç işçilik bile korunmaya çalışılmıştır.Van yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin 6. büyük ilidir. Doğu Anadolu'nun volkanik dağlarla çevrili çukur kesiminde bulunan Van Gölü'nün doğusunda 1725 metre rakım yüksekliğine sahiptir. Van, Türkiye'nin en fazla güneş alan illerinden biridir. Urartular döneminde "Tuşba" olan isminin anlamı "güneşi bol olan" manasındadır.
VAN GÖLÜ : 60 bin yıl önce Nemrut volkanının patlaması sonucu bugünkü şeklini alan Van Gölü, 3712 kilometre kare yüz ölçümü ile Türkiye'nin en büyük gölüdür. En derin yeri 451 metre olan gölün denizden yüksekliği, 1650 metredir. Van gölünde büyük boyutlu en büyüğü Akdamar adası olan dört ada bulunmaktadır. Ayrıca Van-Tatvan arası feribot seferleri ve Van-Adilcevaz arası deniz otobüsü seferleri,göle halk arasında neden " Van Denizi" denildiğini göstermiştir.
VAN KEDİSİ : Cana yakınlığı, beyaz ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ile Van kedisi dünya üzerinde melezleşmeyen , sağlığını koruyabilen canlıların başında gelir.
İNCİ KEFALİ : Yalnızca Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen endemik bir balı türüdür. Ortalama 20 cm. boya ce 70 gr. ağırlığa sahiptir. Halk arasında Van balığı adıyla da anılan balık, tuzlanıp kurutularak dört mevsim zevkle tüketilmektedir.
VAN KAHVALTISI : Oltu peynir, lavaş ekmek, pide veya çörek, bal-kaymak, kavurmalı yumurta, otlu cacık, murtuga, kavut ve taze ceviz reçeli gibi bir çok zengin çeşit ile Van kahvaltısı, gerçekten büyük bir görsel şölen. Kahvaltı kültürü bütün yurda yayılmış Van kahvaltısını sıcak süt ve pide eşliğinde Van'da yaşamak ise ayrı bir zevk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder