14 Temmuz 2013 Pazar

ÇOCUKTA UYKUSUZLUK NEDEN OLUR

Uykusuzluk, en yaygın eğitim sorunlarından biridir. Hemen bütün çocuklar, akşam yatağa girmemek için diretir ya da geceleri ortada hiçbir neden yokken, ağlamaya başlar, ana-babalarının yanına sokulmak isterler. "Böyle çocuklara nasıl yardım edebiliriz?" sorusuna: Ana-babalar öncelikle uykusuzluğun nedenini bulmalıdırlar. Çocukların büyük çoğunluğu, merak ve inattan yatmak istemezler. Ancak bazı olaylarda, uykusuzluğun ardında çok daha ciddi sorunlar gizli olabilir.
* Bir-iki yaşları arasındaki çocukların uykusu, genellikle düzensizdir. Bunun nedeni, bu yaşta yepyeni deney ve bilgilerin, üzerilerine adeta yığılmasıdır. Çocuklar bu yeniliklerin hepsini değerlendiremedikleri için, huzursuz olur, karanlıkta ağlamaya başlarlar. Çok kez birkaç tatlı sözcük, onları rahatlatmak için yeterlidir.
* Üç-dört yaşları arasındaki inat çağında, uykusuzluğun kaynakları değişir: Çocuklar, ilginç bir şeyi kaçırmaktan korktukları için, gece birkaç kez kalkmak isterler. Ya  da düpedüz inat yapıyorlardır. Bu durum karşısında tek çare, kesin bir eğitim yolu izlemektir. Ana-babalar, çocuklarını belirli uyku saatlerine alıştırmalıdırlar.
* Bazı çocuklar, karanlıktan, gölgeden ya da kötü bir düş görmekten korktukları için uyumak istemezler. Böyle bir sorun karşısında, ana-babalar çok duyarlı davranarak, onun neden korktuğunu bulmalı, bu korkusunun yersizliğini kendisine kanıtlamalıdırlar. Çocuğu korktuğu için alaya almak ya da cezalandırmaya kalkmak ise, çok hatalıdır. Çünkü, çocuğun karanlıktan duyduğu korku azalacağına daha da artar.
Uyku, çocuğun sağlıklı gelişebilmesi için, en az sağlıklı beslenmek kadar önemlidir. Çocukların uyku süreleri hakkındaki genel olarak iki üç yaşlarındaki çocuklar, öğle yemeklerinden sonra ki iki saatlik uyku da dahil, günde en az on iki saat uyumalıdırlar. Çocuklar 14 yaşını doldurana dek, günde en az 10 saat uykuya gereksinme duyarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder