3 Temmuz 2013 Çarşamba

SÜRYANİ KİLİSESİ VE İNANÇLARI NELERDİR ?

Suryaniler Mezopotamya ve Suriye'de yaşarlar. Antakya'yı merkez kabul ederler.Süryanilerin inanç ve ibadet özellikleri şöyledir.
1- Teslisi üç sıfat olarak kabul ederler. Bu üç sıfat, ceherde vahtaniyet oluşturmuştur.
2- Allah'a, meleklere, vahyle gelen kitaplara, peygamber ve resullere, ölüme, kıyamete, cennet, cehenneme,şeytanın insanın düşmanı olduğuna, irade hürriyetine, Allah'tan hiçbir kötülüğün gelmediğine inanırlar.
3- Şu temel prensipleri benimserler; Allah'a iman , kıyamet gününden sonra Hz. İsa ile beraber ebedi hayat ve saadete kavuşmak ümdiyle yaşamak, herkesi sevmek.
4- Süryaniler 325 de İznik'te , 381 de İstanbul'da, 431 de Efes'te toplanan konsülleri kabul ederler.
5- Monofizit olmakla beraber, bazı konularda Ermenilerden  ayrı inançlara sahiptirler. Ermeniler, Hz. İsa'nın vücudunun diğer insanlardan farklı olmamasına rağmen ebedi ve çürümez olduğuna inanırlarken , süryaniler fani ve çürüyebileceğini kabul ederler.
6- Kilise Hz. İsa tarafından kurulmuştur ve ebedidir. Onun dünyevi bir ibarecisi yoktur. Patrik petrosun halefidir. Bu temsil patriğin şahsında değil kilisede. Havarilerden gelen üç dini rütbe şunlardır; A) Diakostluk: Okuyucu, mürennim,mürettip,baş diakos başkanı (Başdiakos) B) Papazlık (keşişlik):Papaz, hore piskopos (Başpapaz), C) Episkoposluka:  Episkopos, metropolit, mafirya, patrik.
7- İbadet ve ayinler konusunda tartışmalar vardır. Türkiye'deki Süryanilere göre namaz, oruç (perhiz), vafti, evlenme, ölüm, defin.
8- Namazda doğuya dönerler. Pazar ve bayram günleri dışında ibadetler secdeli ve rekatlıdır. Pazar ve bayramlarda büyük ayinler yapılır. Komisyonlara önem verilir. Yedi namazın vakitleri şunlardır: Sabah, kuşluk, öğle,ikindi,akşam, yatsı, ve gece yarısı'dır.
9- Yılda beş oruç ve perhizleri vardır.
10- Süryaniler vaftiz olurlar. Vaftizi manevi, sünneti sıhhi bir olay olarak kabul ederler. Tanrının insanda fazla veya eksik bir uzuv yaratmadığına inanırlar.
11- Süryanilerde boşanma yoktur., zina, tıbbi gereklilik ve üç şahidin ifadesi dışında boşanamazlar.
12- Ruhanilerden Diyakos ve papaz sınıfından olanlara evlilik müsaadesi verilir. Bekar olanlar bu rütbeleri alamazlar. Diakosluktan, diakos başkanlığına yükselenler evlenebilirler. Papazların karısı öldükten sonra evlenmeleri yasaktır. Karısı ölen bir papaz eğer layıksa episkopas hatta patrik olabilir.
13- İşlenen günaha göre maddi, manevi cezalar vardır. Maddi cezaların bazıları kiliselere, hastanelere, hayır işlerine yardım şeklindedir. Manevi cezalar ise ibadet ve oruçla yerine getirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder