3 Temmuz 2013 Çarşamba

KATOLİK MEZHEBİ NE DEMEKTİR

Hıristiyan dünyasında en fazla mensubu bulunan mezhep katolik mezhebidir. Ruhani reisi, kardinallerin seçtiği aynı zamanda Vatikan devletinin başkanı olan papadır. Hiyerarşide papadan sonra kardinaller, sonra piskoposlar, sonra rahipler gelir.
1- Papa, Hz. İsa'nın vekili, petrusun halefi, dinin başkanıdır.
2- Papa yanılmaz bir otoritedir. Yaptıkları ve söyledikleri kesinlikle doğrudur. Roma kilisesi diğer kiliselerin hem hepsinden üstündür hem de merkezidir.
3- Kilise isminden de anlaşıldığı gibi ( katolik kelimesi evrensel anlamına gelir) evrenseldir. O olmadan kurtuluş olmaz, İncili yanlız kilise yorumlayabilir. Kutsal ruh kiliseyi sevk ve idare eder.
4- Kutsal ruh, baba ve oğuldan çıkmıştır.
5- Hz.İsa'nın iki tabiatı vardır.Bunların biri ilahi, biri insanidir.
6- Gelenek kabul edilir.
7- Hz. Meryem asli suçtan uzak ve günahsızdır, tanrının yanında şefaatte bulunabilir ve göğe yükselmiştir.
8- Adlarına her gün ayin düzenlenen azizler, Tanrı katında şefaatte bulunabilirler, onların kutsal emanetlerine ve resimlerine saygı gösterirler.
9- Günah çıkarma  papaza itiraf şeklinde yapılır, ergenlik çağına giren  her Hıristiyan yılda en az bir defa günah çıkartmalıdır. Çünkü insan asli suçun içindedir, günaha meyli vardır, bu meyil yapılmadıkça günah değildir. Fakat günaha her an sevk edebilir.
10- Yedi ayin vardır. Ruhban zümresi evlenemez, ruhban sınıfın dışındakilerde boşanamazlar. Kilisede yapılmayan nikah geçersizdir. Vaftiz olmadan ölen cehennemliktir. Vaftiz su dökülerek yapılır. Ekmek ve şarap ayininde, ekmeğe maya katılmaz. Ekmek ve şarap ayininde, konfirmasyon (kuvvetlendirme) ilk komisyondan sonra her hangi bir vakitte yapılır.
11- Katolikler yirmi konsül ve kararlarını kabul ederler.
12- Cuma günü et ve yağlı yiyecekler yemezler. Boğularak öldürülen hayvanın etinin ve kanının mübah olduğunu kabul ederler.
13- Cenneti, cehennemi arafı ve son yargı günü kabul ederler.
14- Ayinlerini latince yaparlardı. 1965 yılında ikinci Vatikan konsilinde alınan kararla, ayinler değişik dillerde yapılmasına izin verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder