3 Temmuz 2013 Çarşamba

MÜSLÜMANLARIN YAPACAĞI DİNİ GÖREVLER NELERDİR ?

Akıllı ve büluğa ermiş her Müslümanın yapacağı dini görevler sekize ayrılır. 1-- Farz, 2--Vacip, 3--Sünnet, 4--Müstehap, 5-- Mübah, 6-- Haram, 7-- Mekruh, 8--Müfsid.
FARZ NEDİR: Farz, yapılması kesinlikle istenen, kat'i delillerle emredilen iş ve vazifelerdir. Abdest almak, namaz kılmak, oruç tutmak gibi. Farz ikiye ayrılır:
   1- Farz-ı Ayn : Yerine getrilmesi her Müslümana ayrı ayrı borç olan, bazılarının yapmasıyla diğerlerinin üzerinden düşmeyen farzlardır.Namaz kılmak, oruç tutmak gibi.
   2- Farz-ı Kifaye : Yerine getirilmesi her Müslüman üzerine borç olmayan farzlardır. Cenaze namazı gibi. Ancak bu farzı hiç yapan olmazsa, Müslümanların üzerinden borçluluk hali kalkar, mes'uliyet düşer. Farz-ı kifayenin sevabı, sadece yapana aittir.
FARZIN Hükmü : Yapılırsa büyük sevabı vardır. Özürsüz terk edenler, dünyada huzur bulamayıp iç sıkıntısından kurtulamadıkları gibi, ahirette de çetin bir azaba çarptırılırlar. Farzın inkarı insanı dinden çıkarır.
VACİP NEDİR : Yapılması farz kadar kat'i ve açık bir şekilde istenilmekle birlikte, kuvvetli delillerle sabit olan iş ve vazifelere denir. Kurban kesmek, Vitir namazı kılmak gibi.
VACİBİN Hükmü : Farz gibi vacibin de işlenmesi halinde sevap, terki halinde günah vardır. Ahirette azab söz konusudur.
SÜNNET NEDİR : Resül-i Ekrem'in (sav) farz ve vacipten ayrı olarak bizzat yaptığı, yapın dediği veya yapılmasını hoş karşıladığı işlerdir. Sünnetler ikiye ayrılır. 1--Sünnet-i Müekkede, 2--Sünnet-i gay-i Müekkede
SÜNNET-İ  Müekkede :  Resülüllah Efendimiz'in (sav) sürekli olarak yapmaya devam edip pek az terketmiş oldukları sünnettir.Sabah ve akşam namazının sünnetleri gibi...
SÜNNET-İ  Gayr-i  Müekkede : Resülüllah Efendimiz'in (sav) ibadet maksadıyla bazen işleyip, bazen terkettikleri sünnettir. Yatsı ve ikindinin sünnetleri gibi...  Resülüllah Efendimiz'in (sav) yeme, içme, giyme, oturup kalkma gibi gündelik normal muameleleri ve görgüye taalük eden işleri de gay-i müekkede sünnetten sayılır.
SÜNNETLERİ Yapmanın Faydaları: Allah'ı sevmenin alameti ve kendini Allah'a sevdirmenin yolu, Resülüllah (sav) sünnetine tabi olmaktan geçer. Allah'ı gerçekten seven bir kişi, elbette Allah'ın sevdiği ve razı olduğu Zata benzemeye, onun hareketini kendisine örnek almaya çalışacaktır. Sünnetleri yapmanın pek çok sevapları,nürani feyizleri vardır.
SÜNNETİN Hükmü : Sünnet-i Müekkede'nin yapılması çok sevaplıdır. Kasden veya tembellikle terkinde azab yoksa da, şefaaten mahrumiyet gibi büyük bir kayıp söz konusudur.
MÜBAH NEDİR :  Yapılmasında veya yapılmamasında dini yönden mahzur olmayan, Müslümanın  yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir. Oturmak, yemek, içmek gibi.. Mübahın yapılmasında ne sevap vardır ne de günah.
HELAL NEDİR : Yapılması caiz görülen, işlenmesinde dini yönden hiç bir mahzur bulunmayan şeydir.
MÜSTEHAP NEDİR: Resülüllah Efendimiz'in (sav) ara sıra yapmaktan hoşlandığı şeydir. Kuşluk namazı gibi... Müstehaba mendub denildiği gibi, edeb de denir. Edebin çoğulu adab'dır.
HARAM NEDİR : Yapılması, dinimizce kat'i delillerle yasaklanmış şeylere haram denir. İçki içmek, kumar oynamak, zina yapmak, yalan söylemek, yalan şehadette bulunmak, gıybet ve iftira etmek...gibi. Harama daha umumi bir tabirle günah da denilmektedir.
MEKRUH NEDİR :  Dinin yapılması doğru ve uygun bulunmayıp terkedilmesi istenen, yapılmaması yapılmasından daha hayırlı görülen işlerdir. Mekruh iki kısma ayrılır:
TAHRİMEN Mekruh : Harama yakın olan mekruhtur. Namazda ta'dil-i erkana riayet etmek gibi.
TENZİHEN Mekruh :  Haramdan ziyade helale yakın olan mekruhtur. Namazın sünnet ve adabını terk etmek
tenzihen mekruhtur.
MEKRUHUN Hükmü : Tahrimen mekruhun terkinde sevap vardır. İşlenmesi halinde ise azaba uğrama ihtimali mevcuttur. Tenzihen mekruhun ise, işlenmesi azabı gerektirmez. Yine de terki sevaplıdır.
MÜFSİD NEDİR : Başlanmış bir ibadeti bozan şeydir. Namaz içinde gülmek gibi. Müfsidin kasden yapılması günahtır. Hata ile meydana gelmesinde ise günah ve azab yoktur.
SAHİH NEDİR : Bütün şartlarına ve rükünlerine uyularak, eksiksiz yerine getirilen bir ibadet veya muameledir.
CAİZ NEDİR: Yapılması dinen yasak olmayan şeydir. Bu kelime bazen sahih, bazen de mübah yerine kullanılır.
BATIL NEDİR: Rükünlerine veya şartlarına tamamen veya kısmen uyulmayan herhangi bir ibadet ve muameledir. Batıl sahihin zıddıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder