2 Temmuz 2013 Salı

VEDİZMİ DİNİ NE DEMEKTİR TANRILARI NELERDİR ?

M.Ö. 1500 yılında Hindistan'ın Ari'ler tarafından istila edilmesiyle, Vedizm bu ülkede yayılmaya başladı. Bu din adını "bilmek" manasına gelen Veda kelimesinden alır, bu günkü Hindistan'ın eğitim görmüş kişilerinin dini dili olan Sanskritçe ile yazılmış dört kitaptan oluşur. Bu kitaplar şunlardır.
1) RİGVEDA ; Kurban ilahilerini bilmek manasına gelir, on kitaptan oluşur. 1028 ilahidir. Tanrılar kralı İndrayı ve diğer tanrıları Kurban yemeğine daveti anlatır.
2) SAMAVEDA ; Melodiler vedası demektir. Rahipler kurban törenlerinde sama vedadaki şarkılar söylerlerdi.
3) YAJURVEDA ; Belirli kurban sözlerinin vedası'dır, rahipler bu duaları kurban etme sırasında mırıldanırlardı.
4) ATHARVAVEDA ; Sihirli ve büyülü sözler vedası'dır. 6000 beyitlik 731 ilahiden oluşmuştur.
Yukarıda sayılan kitapların dışında Hind dininde kutsal sayılan çok sayıda kitap vardır. Vedizm dininin tanrıları biçim biçimdir ve sayılmayacak kadar çoktur. O kadar ki bütün evren tanrılar ve ruhlarla doludur. Tanrıların kralı İndradır. İndra bir savaş tanrısıdır, insanları bütün kötülüklerden koruduğu gibi, bütün canavarları o yok eder. Agni ateş tanrısıdır, kutsal ateşi her sabah bu tanrı canlandırır, aynı zamanda kendi yiyeceğini kapan tanrıda olan agni, çalılıklar arasına saklanarak kızgın bir boğa gibi çığlıklar atarak avının üzerine atlar ve onu oburca yer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder