1 Temmuz 2013 Pazartesi

KALBİN BEŞ DÜŞMANI VE ZARARLARI NELERDİR ?

SİGARA:: Önlenebilir ölümlerin ilk nedeni olarak sigaradan mutlaka kurtulmak ve hatta hiç başlamamak gerekiyor. Sigara sadece kalp ve damar hastalıklarına değil, akciğer hastalıklarına ve kansere yol açıyor. Sigara kan basıncını yükseltiyor ve içeriğinde bulunan karbonmonoksit kandaki oksijeni yok ederek damarlarda kolesterol depolanmasına neden oluyor. Bu durum da kalp krizi riskini artırıyor.
YÜKSEK KAN BASINCI: 50 yaşından itibaren yaklaşık iki kişiden biri yüksek tansiyon hastası oluyor; çünkü yıllar içinde damarlar yaşlanıyor ve sertleşiyor ve kan basıncının artması kaçınılmaz oluyor.Kişi bu yıpranmayı ne kadar geciktirebilirse, yüksek kan basıncını engelleme konusunda da o kadar avantajlı oluyor. Damar yıpranmasının önüne geçmenin ilk yolu ise tuz kullanımını kısıtlamaktan geçiyor. Yemeklere tuz eklememek, sofrada tuz bulundurmamak, tuz oranı yüksek ekmek ile turşu, konserve gibi tuz oranı yüksek gıdaları tüketmemek, tuzlu peynir ve zeytinleri yemeden önce suda bekletmek gerekir.
OBEZİTE : Obezite ile birlikte hemen insülin direnci gelişiyor. İnsülin direnci diyabete dönüşüyor, kan basıncı  tetikliyor ve kolesterol yükseliyor. Tüm bu düşmanlar bir araya gelince kalp damar sağlığı olumsuz etkileniyor, ömür 10 ile 30 yıl kısalıyor.
DİYABET : İnsülin hormonunun eksikliği sonucu çocukluk çağında ortaya çıkan Tip 1 diyabet ve ileri yaşlarda kötü beslenmeye ve aşırı kiloya bağlı olarak çıkan Tip 2 diyabet görülüyor. Günümüzde obezite vakalarının artması ile birlikte Tip 2  diyabet salgın şeklinde görülüyor. 10 diyabet hastasından sekizi diyabetten değil, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. İdeal kiloyu koruyarak, hareket ederek ve göbeksiz yaşayarak diyabetten uzak durmak mümkün oluyor.
KOLESTEROL :  Kolesterolden zengin gıdalardan beslenmenin yanı sıra karaciğerdeki üretime bağlı olarak da yükseliyor. Genetik olarak kolesterolün yüksek üretimini miras almış kişilerde yükselme mutlaka görülüyor ve doğru bir beslenme ile dahi belli bir seviyenin altına düşürülemiyor. Bugün kolesterol ilaçlarının faydası ve zararı şiddetle tartışılıyor ancak unutulmaması gereken şu ki , bazı hastaların mutlaka kolesterol ilacı kullanması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder